SUSAH DAPAT KERJA?

by - 8:00:00 am

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa buat semua. Ada tak di antara anda adalah pencari kerja? Memang tak dinafikan musim pandemic covid-19 ramai yang hilang pekerjaan. Jadi anda yang hilang pekerjaan bersaing dengan para penganggur sedia ada dalam mencari kerja. Anda jangan risau kerana anda lebih berpontensi tinggi mendapat pekerjaan kerana telah mempunyai pengalaman kerja.




Adakah anda berasa sukar untuk mendapatkan pekerjaan? Mungkin dalam situasi sekarang ianya sangat sukar tapi tipsnya sekarang anda tak boleh memilih pekerjaan. Orang kata bedal ja apa yang ada. Bukan masanya untuk memilih dan demand gaji yang banyak.


Mungkin sesuatu yang anda perlu perhatikan dan cuba perbaiki adalah dalam perkara berikut:


1. Resume

2. Penampilan diri semasa temuduga

3. Keyakinan diri

4. Kreatif

Perkara di atas ini adalah sangat penting dalam langkah pertama untuk mendapatkan pekerjaan. Tak kiralah anda pilih sektor kerajaan ataupun swasta. Jika anda berjaya mendapat temuduga, InsyaAllah peluang anda sangat cerah. Buatlah sehabis baik dalam sesi temuduga tersebut.


Jika anda masih was-was, anda boleh dapatkan tips lebih lanjut dengan membaca rahsia temuduga DI SINI


Semoga anda berjaya mendapat pekerjaan yang bersesuaian dengan kemampuan anda.

You May Also Like

17 insan berbicara

  1. ramai yg hilang kerja. jadi mana yg masih bekerja tu bekerjalah dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh.

    ReplyDelete
  2. yang paling penting keyakinan diri kan, first impression selalunya boss boss nak tgk.. so make sure always ready klu nak p interview tu.. and kesian pada yg kerja terjejas.. covid ni tul2 but 2020 jadi kalam kabut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Atie. Harap covid cepat berlalu pergi

      Delete
  3. yeee waktu camni jangan la memilih kerja...semua tengah struggle nak bangun balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Sunah, zumal pun struggle nak hidup tanpa kerja 😂

      Delete
  4. zaman yang serba mencabar sekarang ni diharap semuanya baik2 aje

    ReplyDelete
  5. KESIAN YG KEHILANGAN KERJA MOGA MENDAPAT KERJA BARU SEGERA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kak. Zumal pun tak ada kerja lagi 😂

      Delete
  6. musim covid 19 ni ramai yg hilang kerja. yg jd pilot dulu pun skrg dah jadi peniaga jalanan... x apalah..janji buat kerja halal...

    ReplyDelete
  7. saya lah tu,last-last saya kerja sendiri ja =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita. Sekarang zumal hanya bergantung kwsp dan blog ja

      Delete
  8. bukan malaysia aje malahan satu dunia menghadapi masalah pengangguran kesan dari covid19

    ReplyDelete
  9. ya kebanyakan dari kita sekarang berdepan dengan masalah kewangan..
    harap2 ada sinar baru nantu 2021.. inshaAllah

    ReplyDelete
  10. skrg situasi mmg mencabar. kite xboleh duduk diam je. kalu diberhentikan, kena usaha segera cr kerja. kalau nk berniaga, boleh tp kita x tau sm ada untung atau rugi. at least kalau keje, jaminan pendapatan tu masih ada

    ReplyDelete