Pengganas Serang Masjid Di New Zealand

by - 3:16:00 pm

Wajah pengganas yang telah menyerang masjid
 di New Zealand
KUALA LUMPUR: Sekurang-kurang 40 orang terkorban dalam tembakan rambang yang berlaku di dua buah masjid di Christchurch sewaktu solat Jumaat hari ini.

Daripada jumlah tersebut, dianggarkan 30 kematian direkodkan daripada salah satu masjid tersebut.

Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern mengesahkan jumlah kematian dalam satu sidang media yang disiarkan secara langsung di saluran TV tempatan (NZ) dan Astro AWANI.

Beliau menyifatkan kejadian tersebut sebagai serangan pengganas.
Setakat ini tiga ditahan oleh pihak berkuatkuasa New Zealand.

Pesuruhjaya polis New Zealand, Mike Bush menggesa orang ramai agar tidak mengunjungi mana-mana masjid hari ini. Berita lanjut di Astro Awani Pengganas juga telah membuat video life semasa serangan dan menjadi tular seluruh dunia.

You May Also Like

11 insan berbicara

  1. Allahu...sedih sangat dengan apa yang berlaku... 😭

    ReplyDelete
  2. salam kenalan dari oohsenyum.com

    maaf tak comment pasal entri awak.

    sebenarnya saya datang sini nak ajak awak....jom tukar suka sama suka link, kalau sudi sila comment di blog saya ye di

    https://www.oohsenyum.com/2015/03/tukar-suka-sama-suka-blogist.html

    Nanti saya add ke bloglist oohsenyum.com secepat mungkin!

    ReplyDelete
  3. orang nak solat jumaat kot..sedih sgt video tu..

    ReplyDelete
  4. minitik airmata masa tengok full video tu.. memang macam dalam game dia buat.. Allahuakbar.. semoga kita dilindungi selalu hendaknya..

    ReplyDelete
  5. ujian untuk orang Islam. menyayat hayti sungguh. semoga kita semua dilindungi dimana saja kita berada.

    ReplyDelete
  6. sangat berani penuh dengan dendam

    ReplyDelete
  7. Al fatihah buat mangsa.. kematian mereka tidak sia2, malah syahid.. subhanallah Allahuakbar.

    ReplyDelete
  8. Al Fatihah untuk semua mangsa. Sedihnya bila tengok

    ReplyDelete
  9. masih sedih walaupuin dah lebih sebulan berlalu..

    ReplyDelete
  10. Sedih betul mengingatkan kejadian hitam hari jumaat tu. Jahat betul orang tu

    ReplyDelete