KISAH KUBA GULING

by - 8:38:00 am

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Sejak bermula Ramadhan tahun ni viral tentang kuih kerbau guling atau dikenali sebagai kuba guling. Saudara mara zumal ni menghuni hampir setiap negeri di Malaysia, jadi di Kelantan pun ada saudara zumal iaitu mak cik dan pak cik zumal. Mereka pun tak lepas peluang menjejaki kuih kuba guling tu. Tapi mak cik kata tak sedap pun. Dan bermula la komen kami hingga boleh buat kami gelak terguling-guling.







You May Also Like

38 insan berbicara

  1. teringin jugak nak merasa kuba guling ni

    jemput join : http://www.shfyqhazhr.com/2018/06/giveaway-suka-suka-by-shfyqhazhrcom.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas jemputan yer. Tak buka blog lama sangat. Huhu...

      Delete
  2. Kat Selatan Siam pun terkenal kuih ni.
    Siap keluar kat berita tv Siam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah WP duk tengok tv siam yer. Dulu zumal tengok power rangers je kalau buka tv siam

      Delete
  3. haha..xterasa nak cuba kuih ni..:)

    ReplyDelete
  4. teringin nak rasa.. tapi tak pernah jumpa lagi :)

    ReplyDelete
  5. kat utara depa kata kueh ni nama kueh kosiu apa.. rasa mcm penah rasa..

    ReplyDelete
  6. sedap ke? tengok tv ramai orang beli..

    ReplyDelete
  7. viral kuih tu tapi tapi sebab takde sedara dari sana so tak tahu bile akan dapat rasa.. ;)

    ReplyDelete
  8. rasenya ok. tp biasa dan tak sepatutnya viral

    ReplyDelete
  9. Teringin juga nak rasa ni hehee.. Salam Aidilfitri Zumal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aidilfitri bro Khir... Zumal pun teringin juga nak rasa...

      Delete
  10. hahahaha tergelak part jatuh selut dalam sangat sebab tu tak sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang tu memang geng lawak kat wasap group kami. Selalu terhibur...

      Delete
  11. sekali tgk mcm kuih kosui je beza dia warna guna arang ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la nampak macam sama, tapi belum puas hati bila tak rasa lagi...

      Delete
  12. ha ha ha kelakar conversation wasap tu, zumal.
    aduhai...
    ada member beli. dia share la kat fb. katanya sedap.
    kalau nanti mr.asben ada keje kat kelantan, nak suruh dia cari kan.
    mr.asben aida tu peminat kuih tradisional tau.
    kasui, seri muka, kole kacang,... semua tu memang kepakaran dia la merasa.

    ReplyDelete
  13. hahha...macam-macam kan. Akak pun pertama kali dengan nama kuih ni. Kalau ke Kelantan nanti memang nak kena cari jugak lah, kena rasa sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul tu, zumal pun harap dapat pergi cari kat Kelantan

      Delete
  14. dia guna arang kan ? rupa je macam kaswi. no i is kenooooot telan la hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anggap macam pak belalang minum kopi tu jer

      Delete
  15. oleh sebab Kuba Guling sudah tular di media sosial ..mumgkin itu seban ramai yang nak cuba rasa..

    saua pun nak..

    entah sedao ke tidak

    ReplyDelete
  16. kat sini ada jugak kuih serupa kuba guling ni. tapi namanya kuih kusoi dan tak guna arang dlm bahan2.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Ejulz, maybe kat situ buat rasa dia lain

      Delete
  17. Ekeke. Ada kawan kata rasa mcm kuih kasui. Betul ke?

    ReplyDelete