HOBI PELIK TAPI BERBALOI

by - 8:00:00 am

Sumber : Wikimedia
Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Minggu lepas Zumal ada cerita pasal buat bisnes barang antik kan. Sebenarnya bukan sekadar barang antik jer sekarang terjebak dengan barang-barang berkaitan hobi pelik.

Kenapa pada Zumal pelik? Yela bagi zumal yang bukan collectors rasa pelik la sebab tak ada duit nak berhobi camtu. Pada orang lain benda tu tak ada makna tapi bagi para penggemar hobi tu pada mereka ianya berharga dan sanggup berhabis ribuan ringgit untuk hobi tu.

Antara hobi pelik tapi biasa di dengar macam kumpul setem, kumpul duit lama, kumpul lighter. Zumal pernah juga ada hobi kumpul setem masa budak-budak dulu sebab mewarisi hobi mama. Tapi sekarang tak banyak orang hantar surat jadi hobi tu berkubur jer la.

Antara hobi pelik pada Zumal yang baru dalam bidang ni adalah kumpul barang keluaran milo, coca cola, kfc, Mc D dan barang-barang terkenal lain. Kita ni tengok tin coca cola tu biasa je tapi depa ni siap basuh dan simpan dalam almari tau. Hmmm itu la perkara pelik yang berbaloi tau. Benda tu boleh jual balik dengan harga cecah ribu bila keluaran tu dah tak wujud lagi. Eh hampa nak kumpul juga la tu...

Lagi bertambah pelik, rupanya banyak group facebook untuk pengumpul ni, dan Zumal join gak sebab nak jual koleksi bos. Hahaha...

You May Also Like

19 insan berbicara

  1. brg2 lama mmg rare..sbb tu harga pun mahal

    ReplyDelete
  2. best hobi camni sebab x semua orang suka nak jadikan hobi..kite pun sama..suka kumpul stem..skrg masih lagi kumpul stem kalau jumpa yg cantik2.. plg best dulu ade staf keje ngan Allahyarham Dato Onn..dia bagi stem queen elizabeth kat kite..sampai skrg simpan lg.. pastu kite kumpul duit lama dr merata negara..pastu kumpul brg antik cam seterika, bekas2 tembaga dll. Pinggan lama pun kite kumpul jugak sikitt2...hehehe terapi jugak tu walaupun berhabis duit,...hehehe

    ReplyDelete
  3. tin milo pun susah dah nak jumpa sekarang


    arz kumpul duit seringgit kertas ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah tin milo pun rare... Zumal ada 2 keping je duit seringgit lama

      Delete
  4. Kinah pulak suka kumpul botol minyak wangi. Yela botol minyak wangi macam-macam bentuk kan. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik tu Kinah,botol tu memang cantik

      Delete
  5. Replies
    1. MKL pun suka yer. Pinggan tu belum ada stok la MKL

      Delete
  6. Barang-barang camtu kalau nak jual memang boleh up la. Susah nak dapat dan susah nak tengok

    ReplyDelete
  7. btl
    hobi dan minat setiap orang tak sama
    ianye tentang kepuasan diri

    ReplyDelete
  8. betul..klau jenis pengumpul ni dorang sanggup abiskan duit..sbb dh minat n hobi kan

    ReplyDelete