12 Jan 2018

ASYIK BOHONG JE


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Zumal ni kekadang mencari kerja kosong dalam facebook. Untuk lebih mudah Zumal masuk la group jawatan kosong kekonon banyak jawatan kosong yang diiklankan situ. Kekadang suruh tinggal nombor WhatsApp di dalam kotak komen iklan tersebut.

Tapi, tapi tahu tak apa yang Zumal jumpa? Kebanyakkannya suruh kita keluar duit daftar ahli MLM, jual kad sim, jual produk kesihatan.

Kita nak cari kerja bukan nak berniaga. Kalau ada modal tu lain la kisahnya. Ini modal pun tak ada. Sebab tak ada modal tu la kita nak kerja. Ini asyik bohong je jawatan kosong, kerja kosong, kerja part time. Kalau nak berniaga, Zumal pun sedang berniaga gak tak perlu daftar kat korang tu. Menulis ni pun jadi sumber income Zumal juga.

Jadi jangan la beri harapan palsu buat mereka yang sedang cari kerja tu. Awak nak cari ahli MLM jangan la promote kat group kerja kosong yer. Orang tu ada duit sikit untuk belanja nak makan sebulan akhirnya papa kedana akibat projek kau tu... 

Zumal ni boleh hadam lagi sebab tak ada anak bini nak tanggung. Kesian kat orang yang ada tanggungan tu akhirnya duit dia hangus camtu je... 

11 comments:

  1. Kann..siann org yg tgh cr keje..

    ReplyDelete
  2. Ohooo, macam ni pun ada. Memang diorang gunakan peluang sepenuhnya nampaknya T_T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  3. setuju dunia sosial media sekatrang kena hati2..janji jer sampai ke bulan bintang habukk pun tarakk haha

    ReplyDelete
  4. Ayat win..sebab Tak modal la mau kerja

    ReplyDelete
  5. Ayat win..sebab Tak modal la mau kerja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada duit, makan tidur pun tak pe. Ini orang yang nak kerja tu sebab nak income untuk sara diri dan keluarga dia. Tak gitu...

      Delete
  6. Ahaa la kan. Pening orang tengok. Tajuk atas lain tapi isinya lain

    ReplyDelete