Booking.com

12 Nov 2017

TIPS JUAL KERETA LAMA

TIPS JUAL KERETA LAMA 


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Bertemu lagi dalam coretan terbaru zumal yer. Seperti yang zumal pernah beritahu dulu, zumal akan kongsi tips mengenai jual beli kereta terpakai atas sebab pengalaman yang zumal timba di tempat kerja dulu. 

Anda mungkin ada kereta lama tapi berkeinginan nak tukar baru. Selalunya kita akan trade in je kereta di tempat kita nak beli kereta baru tu kan?

Di sini Zumal nak cerita betapa ruginya kalau anda trade in kereta. Kenapa? Sebabnya, kedai kereta yang anda beli tu akan ambil habis murah kereta lama anda. Dan kadang-kadang anda tak perasan pun sebenarnya anda bagi free je kereta tu dekat dorang. 

Bila anda nak trade in, kereta anda akan diuji dulu. Kalau kereta anda tu ok, mahal la sikit dorang ambil. Tapi anda sendiri tahu tentang kereta anda, lebih baik anda jual sendiri kerana ianya lebih untung. 

Selalunya bank ada update harga pasaran kereta lama. (umur dalam 10 tahun ke bawah) Anda boleh tanya berkaitan harga pasaran tu di bank. Selain tu anda boleh check harga pasaran kereta di mudah.my dan motor trader. Kedai used car pun akan guna pendekatan yang sama. 

Dekat mana nak jual kereta kalau bukan trade in? Jawapannya senang je. Tempat paling popular orang akan cari kereta adalah di laman mudah.my. Anda boleh iklan di situ secara percuma je. Iklan anda akan disiarkan dalam 30 hari di laman web tersebut. Zaman sekarang orang suka online je. 

Selain itu, anda juga boleh promosikan kereta anda di di laman facebook. Lebih baik di dalam group negeri. Pastikan syarat group tu bebas share apa saja laa... 

Kalau rumah anda tu di tepi jalan utama, paling senang cari tong air letak atas bumbung kereta pasti kejap lagi ada orang singgah tanya harga kereta anda. 

Walau apa pun tipsnya, kereta anda mesti la berkeadaan baik. Maka mudah la untuk dijual. Jadi anda ada kereta apa pun jaga la sebaik mungkin. Mungkin suatu hari ada rezeki lebih nak beli baru anda dapat jual dengan harga yang terbaik. 

Ok la setakat ini dulu tips untuk jual kereta lama. Zumal akan update jika teringat sesuatu yang perlu dikongsi. Semoga perkongsian ini membantu anda. Sekian. 

11 Nov 2017

KEMBALI

Bersama adik
Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Alhamdulillah pukul 2.20 pagi tadi Zumal selamat sampai di bumi Perlis. Adik Zumal teman Zumal balik. Kami bertolak dari Klang dah pukul 4.00 petang. 

Dari bulan September hingga ke awal November hidup di Lembah Klang (Cyberjaya, Pulau Indah, Pendamaran, Kuala Lumpur, Shah Alam). Kononnya nak kerja di sana moga dekat dengan seseorang. Tapi lain pula jadinya. (biarlah rahsia)

Mula sampai sana menginap di Pulau Indah, rumah ayah. Zumal pergi interview di Akademi Etiqa. Dalam interview tu yakin boleh lepas, tapi bila tengok cara kerja tu kena fokus untuk dapatkan sale baru ada income rasa susah sebab baru first time. 

Dalam seminggu dapat panggilan interview di Cyberjaya sebagai kitchen helper di sebuah restoran korea. Rasa macam best dapat kerja tu. Hari pertama kerja dah kena buli dengan staf lama. Nak solat pun susah sebab boleh keluar sekali je pada time rehat. Nak p toilet pun jauh di tingkat bawah. Maklum la kaki zumal pun ada problem. Benda yang dijanji pun tak ada. Lepas bermalam bersama rakan sekerja di hostel di sebuah kondo di Cyberjaya tu, hilang la letih sikit. Esok p kerja, lepas thumb print bagitau manager yang zumal tarik diri. 

Lepas tu pergi Serdang jumpa kawan. Keluar makan-makan, malam tu pergi ke rumah adik di Pendamaran. Dalam seminggu pergi interview di sebuah kedai usedcar. Alhamdulillah dapat. Esoknya kerja. 

Masa ni dah pertengahan bulan. Sampai ke hujung bulan tu dapat la 500 lebih. Ok la 2 minggu. 

Masuk bulan Oktober, minggu pertama dah berlaku kejadian tak diinginkan. Bos bagi rehat. Minggu seterusnya masuk kerja semula. Bagi notis berhenti kerana rasa tak dapat nak kerja dalam suasana tu. Tapi tiap-tiap minggu buat ot setiap ahad. Sampai hujung bulan dapat 700 lebih ja. Rasa tertipu sangat. Duit ot tu mana? Dah la segalanya zumal buat. 

Masuk bulan 11 ni bos mula duk cari salah orang. Buat kerja lebih lagi dari bulan lepas. Siap jadi driver lagi. Bos baik selalu belanja makan. Tapi gaji tu lagi penting sebab zumal berhijrah untuk cari duit. Makan tu tak apa, sikit cara sikit. 

Adik, mama dan ayah je faham. Kereta pun uzur. Dapat gaji hari tu walaupun sikit buat untuk servis. Tak makan mewah sebab bajet nak balik Perlis. Ada kerja baru menanti. 

Itu la 10 November bertolak balik. Sebenarnya duit pun tak berapa cukup. Saja tak beritahu adik. Dia dah teman pun syukur la. Alhamdulillah macam satu keajaiban, petrol tu zumal tengok dah tinggal setengah masa kat tapah. Tapi sampai Alor Setar pun tak berubah paras meter tu. Zumal tau memang tak akan cukup tapi Alhamdulillah sampai Kangar jam 2.20 ada lagi 1 paras untuk ke E. Syukur pada Mu Ya Allah... 

Hari ni bawa adik pusing-pusing Perlis sebelum hantar adik naik ETS di Stesen DiRaja Arau pukul 7.59 malam tadi. 

Sedih sangat sebenarnya apa yang berlaku... Biar la tersimpan dalam lipatan memori ini... 


9 Nov 2017

RAHSIA KERETA TERPAKAI


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Setelah hampir 2 bulan bergelumang dengan dunia kereta, hari ni zumal terpanggil untuk berkongsi beberapa trick yang orang jual kereta terpakai guna untuk goda anda membelinya. Jom baca. 

Pertama sekali korang nak beli kereta mesti tengok rupa kereta tu kan? Orang nak jual mesti dia buat kereta tu cun habis sampai boleh memikat hati anda membelinya. Walaupun anda tengok kereta tu warna sebijik seperti warna dalam geran tak semestinya tu warna asal. Luaran je tu, awak tengok dalam bonet depan atau belakang, warna sebelah dalam tu sama ke? Kekadang dorang cat semula, touch up bagi cun. Kalau sebelah dalam ada benjolan maknanya kereta tu ada kemek dan dah disimenkan semula. 

Free accident, semua nak beli kereta yang tak pernah kemalangan. Maybe tak nak masalah tertentu kita alami kemuadian hari. Kalau insurans kereta tu dah claim NCD, confirm la kereta pernah terjadi sesuatu. Enjin mungkin elok. Kecacatan luaran akan disembunyikan sebaik mungkin. Dorang akan cakap tak pernah kemalangan. Test drive boleh rasai kereta tu ok atau tak. 

Seterusnya kita akan cari kereta yang baru seorang pemunya. Maknanya kita jadi pemunya kedua. Untuk pengetahuan, tahun 2017 ini geran kereta fesyen baru dikeluarkan dan hanya ada nama pemilik terakhir saja kat situ. Senang penjual kereta nak tipu. Korang hanya boleh tahu dari jpj jer. 

Batuan rendah, lagi satu yang orang selalu ambil tahu sebelum nak beli kereta. Tahu tak penjual kereta ni boleh ubah jumlah batuan kat odometer kereta tu. Dorang akan letak ikut logik berapa tahun dan berapa odometer sebaiknya. Jangan terpedaya la orwer asal tu hanya guna kereta untuk pergi masjid je. Dorang dah belasah cukup-cukup pun. 

Kereta ni owner asal cikgu. Kekadang kita nak beli kereta ni nak tahu kereta ni dijaga macam mana, kita berpandukan owner sebelumnya. Selalu dorang akan cakap orang sebelumnya tu kerja baik-baik, orang pencen ke. Nak sedapkan hati korang aje tu. Dorang tak kan bagi tahu owner asal kereta ni kaki drift, kaki botol, penjenayah ke. Sumpah tak laku. 

Camne, korang rasa boleh ke tak ditipu lagi? Hehe setakat ni dulu zumal kongsi. Semoga membantu anda semua. 

6 Nov 2017

KEMBALI TANAM ANGGUR

Credit to Zululand 

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Setelah sebulan setengah bekerja sebagai pekerja am di sebuah kedai kereta second hand, kini Zumal kembali tak bekerja. Biasalah bukan nak cari alasan tapi memang tak mampu ikut kehendak majikan tu. Minta kerani last sekali dapat kerja buruh ja. Disebabkan banyak muslihat bos jadi Zumal pun lari je. 

Lagi pun dapat juga kerja lain tapi kena balik kampung. Kerja baru kat Perlis. Kawan-kawan tolong. Ooo nak tau ke muslihat tu? Kata gaji lebih 1000, tapi bila dapat 700 lebih ja dik non. Dah la kereta zumal dah sampai seru untuk servis. Last cover dengan kerja blogger je la selain jadi part time runner sebelum balik Perlis. 

Lagi 1 bab muslihat tu, memula zumal memang kerani sejak masuk lagi sorang staf, tetiba zumal dah ditukar jawatan kepada kerja am. Lepas tu suruh kita pi buat kerja hari Ahad. Katanya ada ot dapat lebih. Cukup bulan yang dapat bukannya lebih tapi kurang dari yang sepatutnya. 

Lepas tu tiada jawapan kenapa macam tu. Zumal pun tiada lagi jawapan kenapa harus ada di situ. Rasanya siapa yang bersalah. Tuah ka Jebat...