Booking.com
Booking.com

10 Jul 2017

ANDAI BERJUMPA DIRIKU SENDIRI PADA USIA 12 TAHUN

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Tak sangka boleh menulis blog lagi. Kesibukan zumal ni sukar digambarkan cuma kalau korang lalui sendiri baru korang faham. 

Hari ni zumal muncul untuk menyahut cabaran Abg Long kawasan. Hahaha. Topiknya andai dapat jumpa diri sendiri pada usia 12 tahun apa yang kita nak cakap kat kita yang 12 tahun tu?

Kalau zumal dapat kembali jumpa zumal dalam umur tu, zumal nak pesan supaya belajar rajin2 bagi full A dalam UPSR. Menyesal sebab dapat 2 A ja time tu. Maklum la zumal ni hanya tau main ja. 

Lagi satu, kalau ada la mesin masa macam doraemon guna tu teringin nak pi pesan kat diri sendiri yang berusia 12 tahun tu supaya simpan duit, jangan boros. Zumal pada usia 12 tahun tu dah mula berniaga kecil-kecilan, kalau dapat pesan suruh simpan duit sejak umur tu maybe dah buka hypermarket macam giant pada usia sekarang ni. 

Simpan sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Tapi semua dah berlalu pergi hanya tinggal sejarah dan kenangan. 

Begitu juga kalau belajar rajin-rajin mesti dapat kerja yang bagus dan dapat balas jasa arwah tok wan dan tok. Rindu sangat kat depa. Dapat balik ke umur tu zumal nak sangat jaga depa elok-elok jangan sampai sakit itu dan ini. Mesti zumal akan dengar nasihat depa tanpa melawan. Ya Allah banyaknya dosa hambamu ini... 

4 comments:

  1. wow umur kecil lagi da meniaga.. mmg minat bisnes ni Zumal.. pape pun semua pun ada hikmah trsendiri..

    ReplyDelete
  2. rajinnya zumal dah mula berniaga sejak umur 12 tahun

    ReplyDelete
  3. xpe zumal, sekarang ni adalah apa yg zumal dulu punya planning..hihi..

    ReplyDelete