Booking.com
Booking.com

30 Jun 2017

Guide to various property types in Malaysia

Guide to various property types in Malaysia




Three main types of properties in Malaysia one can consider investing in. These are vacant land, commercial properties, and residential properties and within the three categories, there are subcategories to simplify your search for the right property to put your money into. Here are the simplified categories of properties in Malaysia.


Residential property
This category includes a large group of assets types like residential houses, condominiums, apartments, and serviced apartments. These property types are used solely for residential purposes and not for any commercial use. These are further analyzed below. 


Residential houses
Landed property that are single-detached houses, semi-detached houses, or terrace houses. A single detached house in most cases is freestanding with greater privacy and have no common walls. 


Both terrace and semi-detached house are separated by common walls. They come in one, two or three story buildings but are seldom taller than that. Without a doubt these houses will have a larger built-up area as opposed to other form of property types. 


Apartments
This type of housing is quite common and perhaps one of the most popular in big cities like Kuala Lumpur or within Klang Valley. These multi-storied buildings are very popular with the mid-sized apartments highly sought for by most homeowners. Apartments refer to a residential establishment owned by one entity rather than individual landlords. They are available mostly in 2-3 bedrooms, one or two bathrooms and an inside car parking for residents. 


Flats
In Europe, a flat may mean the same thing as an apartment, however, in Malaysia; it refers to government subsidized residential property. They tend to have an average of five stories and in most cases lack lifts. Those with basic facilities don’t include guard security or gate. They are often affordable and are built on Bumi lots. 


Condominiums
These types are self-contained properties that are either low or high risers. Most of them comprise of recreational facilities, round the clock security, and amenities like swimming pool, gym, tennis court, and convenience stores among others. A single building can have variations of floor plans to cater for different preferences. Don’t confuse this with studio apartments that are self-contained small apartments that combine the bedrooms with the living room and kitchenette into a single space with only the bathroom barred. 


Penthouse
These are among the biggest residential properties in Malaysia. They take up the entire top floor of serviced apartments or condominium with private lifts and lobbies. These types of properties are often deemed as the house for the rich as the ceiling price is indeed too overwhelming for the masses.  


Bungalow 
Also known as banglo in Malay, this is a standalone house sitting on its land and has no size limit. There are so many bungalows in Malaysia surrounded by large plots of land and lush vegetation. Some are built up in areas larger than 10,000 square feet. A regular bungalow has 4-5 bedrooms and goes for RM3.5-6 million in Bangsar. 


Semi-Detached houses
This type of property is that which shares a common wall with other units where two houses make one building. Sometimes called semi-D, these houses usually have mirrored layouts. 


Townhouse
This comprises of two houses one on top of the other. The ground floor unit is usually smaller and has convenient entry through the ground floor, whereas the first-floor unit is larger and tenants enter through a side staircase. 


Linked / Superlink Properties
These essentially are terraced houses at a larger proportion. The land and the built-up area are both large, and the link homes are more expensive and bigger. Superlink Homes usually average 5-6 bedrooms and almost the same number of toilets. 


Commercial properties
These are buildings used solely for commercial use. Among these are retail outlets, warehouses, office buildings, and even serviced apartments. Here is a deeper analysis of commercial properties in Malaysia. 


Retail stores
This is a store providing retail services like a boutique, bookstore, or any other shop. They are commonly found in residential streets and shopping streets. Some can be found in shopping malls. A retail store can be found in both business districts and the urban areas. 


Shopping malls
This type of commercial property is one or more buildings that form a complex of shops and interconnecting walkways to allow easy passage of visitors. It is a modern version of the regular marketplace that brings together various merchandisers and shoppers. They are equipped with escalators and elevators to facilitate easy access all through the building. Typically, you can find anything and everything in a mall from dairy products to financial institutions to movie theaters. 


Office buildings
Malaysia property categories cannot be complete without mentioning office buildings. These are built to provide working space for businesses primarily for administrative and managerial workers. The rental income for office building generally fluctuates with the economic conditions. An economy that has vitality and growth will cause a rise in demand for office spaces hence arise in rental income. 


Serviced apartments
These are furnished apartments that can be rented or leased for short stay. They are preferred by tourists and business travelers who want a longer stay in a spacious place without the restrictions of a hotel. Corporations can buy serviced apartments for use by executives who frequent the city or town. People have gained more interest in these types of Malaysia property due to their relatively lower cost compared to hotel stays. The main difference between serviced apartments and condos is their land status. Condos are residential properties while serviced apartments are considered commercial and are managed more like a hotel. They include front desk concierge, housekeeping, main lobby, towels and even saucepans. 


Vacant land
In Malaysia, there are three types of land: freehold, leasehold and reserve land. 


Freehold land
With freehold land, you can enjoy its ownership forever. The title of this type of land lies with the holder unless it is transferred to someone else. The owner owns the freehold land and any building on it. It is preferable but fetches higher prices. 


Leasehold land
This type involves buying the right to occupy the land for a prescribed period. It belongs to the government, and the leaser can buy the right for up to 99 years, and once this expires, the land reverts to the government. Its value diminishes as the remaining lease years continue to run out. 


Malay reserve land
This type of land cannot be sold to someone who is not Malay. Only Bumiputras can purchase reserve land. It poses lower investment returns compared to the other types of land and can only be transferred among Malays and Bumiputras. 


Bumi lot
This is related but should not be confused with Malay reserve land. It is possible to lease a Bumi lot to a non-Bumi, but the land status does not change, once the lease lapses, it reverts to its original status.





24 Jun 2017

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Ramadhan dah berlalu kini Syawal pula menjelma. Dengan itu Zumal ingin mengucapkan Salam Aidilfitri buat semua pengunjung blog Dunia Zumal ini terutama kawan-kawan dari Blogger Utara dan semua yang mengenali diri Zumal. Maaf zahir dan batin... 

23 Jun 2017

CERMIN MATA VIRAL TU TAK TAHAN

Gambar Hiasan
Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Kali ni Zumal nak share pasal spek mata magnetik yang viral sejak kebelakangan ni. Cermin mata ni bagus kalau kita beli jenama yang bagus kerana kualitinya dijaga. Pada hujung bulan 4 lalu zumal beli secara online spek yang ada 5 lense boleh tukar-tukar pada harga RM99.00. Harga murah dari kedai memang menambat hati zumal la. Tak sampai sebulan zumal pakai, spek tu terjatuh. Framenya terus patah. Memang salah zumal la. Tak dinafikan. Kerana minat yang mendalam terhadap spek berkenan zumal beli baru pada pertengahan bulan 6. Kali ni zumal jaga betul-betul sebab sayang duit dik ooi. Spek RM 99.00, kanta tambah RM 150.00 pulak. Dua kali beli frame dah jadi RM198.00 tambah RM150.00 dah jadi RM348.00 tau. Rugi duit ooo.

Pagi Isnin lepas spek zumal yang baru tu rosak pulak. Tak jatuh pun tapi bingkai bawah kantanya patah. Macam rapuh sangat speknya. Menyesal tak sudah beb. Jadi zumal pun terpaksa la buat spek baru. Tak nak la beli jenis tu, baik pergi kedai spek je. Spek baru buat ni harga RM198.00 tapi tak ada la lense yang boleh tukar-tukar tu.Terpaksa terima hakikat yang zumal tak boleh pakai spek macam2 warna tu kerana rabun jauh. Semoga rakan-rakan yang nak beli online sila hati-hati. Kat kedai pun ada spek jenis magnetik tu tapi mahal sikit. Mahal pun takpe kalau berkualiti. Terima kasih baca. Jangan kecam zumal naa...

PROTON BAYU HANYA KHABAR ANGIN


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Awal bulan lalu digembar-gemburkan Proton akan mengeluarkan suv pertamnya. Rekaan ilustrasi Proton Bayu itu oleh pereka dari Mimos hanyalah latihan untuk Pusat Reka Bentuk Mimos. 

Seminggu yang lalu Proton turut menafikan untuk melancarkan model baru. Jadi ternyata berita yang tular di media sosial awal bulan ini adalah khabar angin. 

Namun begitu, rekaan yang menjadi tular tersebut amat menarik dan jika ia jadi kenyataan model tersebut pasti menjadi pesaing model suv import yang berada di pasaran sekarang. 

13 Jun 2017

EOperasi - Apa Yang Anda Perlu Tahu




EOperasi Modul Pengurusan Guru merupakan salah satu modul pengurusan daripada KPM (Kementerian Pendidikan Malaysia). Anda tahu apa itu E-Operasi

Suatu masa dulu, cikgu hanya menggunakan rekod secara manual

EOperasi adalah sebuah aplikasi yang digunakan oleh cikgu-cikgu untuk kemaskini data mereka dalam perkhidmatan perguruan yang merupakan inisiatif daripada Kementerian Pelajaran Malaysia. EOperasi ini memang tidak asing lagi kepada cikgu-cikgu. Kita di luar perkhidmatan perguruan sahaja belum didedahkan mengenainya. Selain itu juga, Kerajaan telahpun membangunkan pelbagai sistem yang masih ramai tidak tahu, antaranya:

- APDM (Aplikasi Pangkalan Data Murid)
- HRMiS 

Sistem-sistem ini dibangunkan khusus untuk memudahkan rakyat Malaysia menyimpan data dan membantu kerajaan untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik.


E-Operasi juga digunakan untuk menyemak status cikgu-cikgu jika ada di antara mereka yang ingin bertukar tempat  (berpindah) melalui Borang Status Kedudukan Guru (BSKG) di dalam sistem online ini. Dengan sistem ini cikgu-cikgu boleh mengetahui permohonan mereka diluluskan atau tidak dengan lebih cepat.

Setelah wujudnya e Operasi ini, cikgu-cikgu akan lebih mudah menguruskan data-data yang penting semudah di hujung jari sahaja. Maklumlah sekarang zaman internet. Kalau zaman Zumal dulu segalanya manual menggunakan pen dan kertas sahaja. Alhamdulillah sistem perguruan juga mengikut peredaran zaman yang serba canggih ini.


Zumal rasa masih ramai cikgu-cikgu kita yang masih belum tahu cara atau belum tahu untuk menggunakan sistem e-Operasi ini betul? Di bawah ini adalah cara untuk login e-Operasi Modul Pengurusan Guru:

Untuk mengetahui panduan untuk login eOperasi secara online sila klik di sini --> eOperasi

Cikgu-cikgu digalakkan untuk login sistem ini melalui laman web ini kerana tidak akan terjadi masalah website down atau terjadi Laman tidak dapat diakses. Klik sahaja link tadi dan ikut arahan untuk mengemaskini data-data melalui e-Operasi.

Modul eoperasi ini menguruskan berkaitan guru dan bukan guru yang melibatkan beberapa kategori pengguna iaitu pengguna (guru dan bukan guru) dan pentadbir sistem (pengurusan KPM di peringkat Bahagian, Negeri, Daerah, dan Sekolah).

Cadangan Zumal, untuk mendedahkan sistem eOperasi secara lebih mendalam pihak KPM harus menganjurkan bengkel berkaitan eOperasi ini seperti Bengkel HRMiS yang dijalankan di jabatan-jabatan kerajaan yang lain.

Jangan lupa untuk kongsikan artikel ini semoga ia dapat membantu lebih ramai orang lebih tahu mengenai eOperasi 2017 ini dan mengemaskini data-data mereka hanya secara online terutama untuk cikgu-cikgu di Malaysia. Terima kasih kerana sudi membaca...

REZEKI




Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Zumal ni tak ada idea pun nak menconteng blog ni sebenarnya. Tapi disebabkan blog ni banyak topik personal, zumal nak cerita kisah cuti hujung minggu lalu. Sabtu sampai Isnin, dapat 3 hari. Alhamdulillah... 
Booking.com
Zumal rasa syukur sangat sebab dalam cuti 3 hari tu full booking untuk uber dan hari Ahad ambil part time jaga kedai member. Alhamdulillah rezeki ada di mana-mana. 

Perkara paling best sekarang dah ada customer uber yang tetap. Jadi zumal tak risau sangat nak promote. Rupanya depa google jumpa entri blog ni tentang perkhidmatan uber zumal tu. 

Petang semalam juga dapat jumpa buah hati. Hehe. Walaupun boleh dikatakan kerap p rumah dia tapi tak jumpa pun dia. Jangan salah sangka p rumah dia kerana berurusan dengan adik dia bukan nak berdating k. Alhamdulillah juga hubungan persahabatan kami tu makin baik sebab kurang dah gangguan pihak ketiga. Syukur sangat. 

10 Jun 2017

SHUSHI KING MAI PERLIS DAH

Shushi King Perlis 


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Alhamdulillah para penggemar shushi kat negeri Perlis tak perlu susah hati lagi kerana Shushi King bakal dibuka di Perlis tak lama lagi. 

Shushi King Perlis terletak di Kompleks K-Park bertentangan dengan Mc D. Tak lagi orang Perlis boleh tengok fenomena orang beratur kat luar kedai macam ketika Mc D baru dibuka dulu. Hehe... 

Orang Perlis ni suka makan. Kedai makan bertambah saban hari. Pelanggan kedai makan juga tak putus-putus. Alhamdulillah rezeki peniaga. 

Zumal ni belum pernah makan shushi tau. Moga nanti Shushi King tu buka adalah yang sudi ajak zumal pergi makan yer. Harap-harap yang ajak makan tu ialah cik akak tu. Selamat datang Shushi King... 

KADANG-KADANG TERKILAN


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Bertemu pula kita di hari sabtu yang indah ni. Terkilan? Emm maybe zumal ni tak boleh jiwa lembut sangat. Cukup mudah sentap. Nak kuaq ayaq mata ja. 

Semalam ada program berbuka puasa anjuran PDK Negeri Perlis. Alhamdulillah zumal pun dijemput bersama. Suka sebenarnya sebab dalam event tu ada si dia. Hehe... 

Dalam bulan puasa ni baru 4 kali berbuka dengan dia. Tapi semalam tu bila org busy tak berapa layan kita terus rasa sentap. Entah lha diri ini mengapa jadi begitu. Abah dia ada call suruh beritahu dia yang abah tak dapat datang ambil dia suruh balik dengan zumal tapi bila beritahu dia, dia cakap nak balik dengan kawan. Sentap lagi zumal. Ish ish nape lha jadi gitu aku ni. 

Emm, tau ada kawan dia baca blog zumal tapi awak jangan cerita kat dia yer. Lagi pun kami kawan jer. Tapi suka sentap. Hehe... 

9 Jun 2017

HANYA UNTUK MU


Hanya Untuk Mu

Aku tahu
Aku tahu kau faham isi hati ku
Ia tetap sama seperti dulu
Seperti yang pernah aku lafazkan dulu

Kekadang halangan menjelma
Aku kekal dengan pendirian itu 
Aku tahu
Aku tahu ada yang benci
Ingin hancurkan keakraban kita

Tapi
Aku tetap percaya 
Allah itu adil
Walau apapun berlaku 
Kita tetap masih akrab bersama

Semoga
Keakraban kita terus terjalin
Semoga ia diganti dengan satu ikatan

Kasih
Sayang
Cinta
Hanya untukmu 


Nukilan : zumal

8 Jun 2017

DULU KUCING, KINI HAMSTER

Kesian dia sedih mommy tinggal

Yang biru tu Fiza punya RM 50, yang zumal RM 30 saiz sama tapi kedai berbeza

Buh dalam besen masa duk cuci sangkar

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Dulu kucing, kini hamster bukannya kisah kena sumpah yer. Kot la ada yang ingat kucing zumal jadi hamster. Tak berlaku macam tu oke. Kucing zumal semua dah diserahkan pada penjaga baru dan ada yang hilang sejak arwah tok ada lagi. Rindu kat boboi tu tau sebab selalu main dan gaduh dengan dia.

Mai mana lak kisah hamster ni? Nak dijadikan cerita awal Ramadhan lalu cik Fiza tu dapat 4 ekor hamster daripada abang dia. Satu hari tu, zumal keluar dengan abah dan mak dia nak tengok sangkar hamster. Zumal memang target nak pergi kedai Aci je, ACI PET SHOP depan sekolah menengah Tuanku Lailatul Shahren tu. Masa kami duk tengok tu abah dia kata kat rumah ada akuarium besaq, jadi zumal amik la bekas air dan bekas makanan serta habuk kayu dan makanan hamster tu untuk depa. Dalam keta tu lak abah dia kata amik la semua hamster tu kat zumal sebab cik Fiza nak sambung study kat Penang bulan depan. Ke situ lak pak cik ni. 

Lepas depa balik rumah petang tu suh p amik hamster kat rumah depa. Cik Fiza nak bagi 2 ekor ja. Lagi 2 dia nak bela dulu. Zumal tengok akuarium depa besaq sangat jadi zumal amik hamster je la. Petang tu baru beli complete set sangkar. Ada satu je tinggal yang RM30. Rasa untung lak.

La ni bela 2 ekor la. Tapi kan, orang tu yang tak mau bela tu p beli lagi 2 ekor sebab abah dia balik cerita ada yang hitam. Nampak gaya bulan 7 ni jadi pak angkat untuk 6 ekor hamster la yer. Hai la Kak Chaq, ai penyek-penyet u nanti tau.