18 Apr 2017

XPDC BUKIT KACHI


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Bertemu lagi dalam perkongsian terbaru. Nampak sekarang Zumal kongsi pasal jalan-jalan je. Macam nak tukar profession je. Tapi sebenarnya semua hal kerja jer. Semakin gembira dengan kerja sekarang. Family dan rakan-rakan ramai yang hairan sebab dengan gaji kecik, sebenarnya elaun je tapi Zumal boleh teruskan kerja ni. Kalau nak tahu kenapa, Zumal tak target gaji cuma kepuasan kerja tu yang penting. Bila kita buat sesuatu dengan setulus hati maka kita akan happy bila berjaya. 

Day 1
Ok la. Kita masuk bab yang nak dikongsikan tu. Hujung minggu lepas Zumal telah dijemput oleh Unit Komuniti JKM Perlis untuk turut serta dalam satu ekspedisi. Zumal sebenarnya tak tau pun berkaitan apa. Cuma Encik Shariman dan Encik Shahir bagi hint bukit. Zumal teruja ingat nak hiking la. Sampai pagi Sabtu 15 April 2017, tengok berderet kenderaan 4x4 kat dataran depan JKM. Baru tahu aktiviti tu bukannya hiking tapi xpdc offroad. Lagi gumbira sebenarnya sebab ini kali pertama nak join trip 4x4 masuk hutan. Aktiviti ini dinamakan Call 4 Volunteer 2017 XPDC Bukit Kachi dan dapat penajaan oleh Radix (yang kopi glamer tu u all). 




Dalam pukul 9.00 pagi team xpdc bergerak ke Hotel Putra Brasmana Kuala Perlis untuk berkumpul di sana untuk majlis perlepasan (flag off). Sebelum perlepasan, peserta dibekalkan dengan cenderahati dan bekalan minuman oleh Radix. 




Dalam jam 10.00 pagi rasanya peserta xpdc dilepaskan oleh Tuan Pengarah JKM Perlis, Encik Mohammad Hazam Ismail. Dalam XPDC ni tuan pengarah pun join sekali. Setelah dilepaskan, xpdc kami berhenti di RNR Pauh untuk menjemput beberapa peserta lain yang menanti di sana.





gambar tak jelas sebab silau
Laluan masuk ke lokasi perkhemahan kami tu agak mencabar bagi Zumal (wira I confirm remuk kalau ikut dorang). Selama belajar kat uum dari 2004 hingga 2008 tak tahu pula ada lokasi offroad sebelum kolej kediaman bukit kachi tu.

Bila tiba di sana, kami mula dengan aktiviti memasak makan tengah hari. Zumal tolong sikit2 je, yang lain tugas ambil gambar je.
Shah dengan Hairy proses ayam untuk bbq

kita minum kopi radix

En Shariman memberi ucapan membuka majlis


Ucapan perasmian tuan pengarah
Lepas perasmian, makan tengah hari solat encik Hazam ajak pergi ke rumah penduduk yang ada berdekatan tapak perkhemahan kami. Zumal ikut je, Shah dengan Hairy pun join sama. Brader tu tinggal sorang2 dalam hutan Bukit Kachi ni. Rumah pun tak berbilik. Berani betul. Dia bela seekor anak mawas yang sangat jinak, diberi nama Abon. Bulu macam teddy bear je tau.

pengarah tertarik pada bangkai harimau tu


inilah Abon, dia jinak dan dengar arahan
Selepas berbual dengan brader tu, depa ajak mandi sungai pula. Dah lama tak mandi sungai. Maklum la tak jumpa geng sekepala. Air sungai kat sini nampak keruh, dorang kata sebab hujan malam sebelumnya. Yang paling best bersih dan tiada lintah. Hehe...




depa kata tak sayang phone ka duk main selfie dalam ayaq

Walaupun keruh, tapi sungai ni bersih. Pukul 7.00 lebih baru kami balik ke tempat perkhemahan. Syok sangat main air. Maklum la dah lama Zumal tak mandi sungai.

Malamnya selepas Solat Maghrib ada sedikit kuliah lepas tu Solat Isyak. Kemudian kami mula buat unggun api dan mulakan sesi bbq. Kami bakar ayam, daging lembu, kambing dan sosej. Nasi goreng pun ada. Makan sikit je dah kenyang. Sebab Zumal minum dah bergelen air tu cepat kenyang. 

Day 2
Hari kedua bermula dengan solat subuh dah kuliah subuh. Lepas sarapan, kami siapkan makanan tengah hari terus. Sebab ada agenda lain. Apa? Mandi sungai lagi la. Hahaha... Kali ni pergi pukul 9.00 pagi sampai 11.00 pagi. Punya la lama berendam.Berendam sampai puas.



Ni labah-labah yang Zumal dan bos jumpa
Selasai mandi sungai, kami balik ke tapak perkhemahan. Makan tengah hari, kemudian berkemas untuk pulang. Sebelum pukul 1.00 tengah hari semua dah ready untuk balik.











Encik Din (Pengerusi persatuan 4x4) memberi cenderahati kepada tuan pengarah
Alhamdulillah dalam pukul 3.00 petang lebih kami dah sampai Perlis. Terima kasih kerana sudi membaca. Jumpa lagi dalam lain siaran...

7 comments:

  1. wow Zumal bestnyaa naik 4WD masuk tempat2 macam ni.. hehehe.. sambil nyelam minum air.. sambil kerja kita release stress.. and ngadanya Abon tu !! hahaha..

    ReplyDelete
  2. best nyer join aktiviti mcm ni... da lama pasang angan2 nk ikut aktiviti mcm ni

    ReplyDelete
  3. Pengalaman yg sangat berharga. Lama jugak fiza tak singgah sini. Jemput zumal untuk meriahkan GA http://ourmemoria.blogspot.my/2017/04/giveaway-dior-miniature-perfume-mini-by.html

    ReplyDelete
  4. WAH ZUMAL DH TUKAR DOMAIN HEBAT..SUKA RAMAI2 BEREKSPEDISI NAIK BUKIT

    ReplyDelete
  5. Wuu best nya bro... Wah dah ada domain.. tahniah bro Zumal

    ReplyDelete
  6. program yang sangat menarik...untung zumal dapat merasainya

    ReplyDelete