Booking.com
Booking.com

4 Apr 2017

KEMBARA INTELEKTUAL EXPLORACE PDK NEGERI PERLIS


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa buat semua yang masih kenal diriku ini. Hehe... Sorry sebab zumal terlalu busy dengan pelbagai event sekarang ni. Tapi sumpah zumal tak pernah lupa korang terutama yang selalu singgah dan komen kat sini. Zumal hargai sangat2. Hari Jumaat lepas zumal telah terlibat dengan Program Kembara Intelektual Explorace PDK Negeri Perlis yang diadakan di Pulau Aman, Pulau Pinang (sebetulnya dari Perlis ianya bermula) Zumal bukan peserta tapi cuma urusetia jadi gambar zumal tak banyak la kan... Padan muka I.

Day 1, Jumaat

Setelah diberitahu pukul 10.00 malam sebelumnya, Program Kembara Intelektual Explorace PDK Negeri Perlis akan bermula 7.00 pagi. Kena kumpul di Dataran 350, depan JKM tu je. Pukul 6.40 pagi zumal dah tercegat kat situ sebagai makhluk pertama yang sampai. Tipah tertipu... Dalam pukul 8.00 pagi agaknya baru bermula dengan senamrobik dan taklimat oleh urusetia. Program Kembara Intelektual Explorace PDK Negeri Perlis melibatkan 9 pasukan iaitu 8 dari PDK dan 1 daripada JKM Perlis.
Pengarah JKM memberi taklimat program

Selepas selesai taklimat peserta dilepaskan. Depa gerak dalam kumpulan masing2 dan penamat kat Pulau Aman. Setelah depa gerak ke Stesen MyBas, check point pertama. Zumal pun mula gerak. Target nak sampai ke Jeti Raja Tun Uda Pulau Pinang sebelum peserta. Kat situ peserta kena serah jawapan yang telah dijawab serta meneruskan perjuangan mereka.

Dalam 2.00 petang zumal dan Encik Azwandi duk menanti peserta di jeti. Peserta paling awal bergerak ke seberang semula adalah daripada JKM. Dalam pukul 3.00 petang. Peserta terakhir memberikan jawapan adalah daripada PDK Beseri. Selepas terima semua jawapan kami berdua bergerak ke feri untuk ke seberang semula dan terus ke Pulau Aman.

Terseksa menunggu giliran untuk naik feri. Terpaksa berjemur panas dalam kereta sebab air cond rosak. Adoi... Tapi I redha je... (Sebab tu korang yang tahu boleh agak sendiri je. HAHA)

Sampai di seberang, zumal tak tau petunjuk kat mana Pulau Aman tu. Nak menggoogle, fon zumal bateri pun dah nazak. Mujur ada powerbank Encik Azwandi kita. Tapi cukup penuhkan 30% je. Paling pening papan tanda untuk ke Pulau Aman tu sikit sangat dah macam kami berdua pula yang berexplorace, cari klu. Sesat lak. Akhirnya terbaca kat 1 blog Pulau Aman tu kat Batu Kawan, jadi kami memecut ke Batu Kawan. Sampai sana duk heran why jalan makin sunyi dan makin mendaki. Tak kan jeti duk atas bukit. Kami berdua pasrah je untuk terus ke sana.

Alhamdulillah memang betul hujung jalan tu jeti untuk ke Pulau Aman. Walaupun kami ni sesat dan ambil masa untuk ke sana, peserta sorang pun belum tiba kat situ. Maknanya kami tak terlewat. Peserta kena naik train dari jeti ke Simpang Ampat lepas tu naik uber ke jeti Pulau Aman.

Setelah 3 kumpulan berlepas ke Pulau Aman, kami pula naik bot ke Pulau Aman. Last bot pukul 7.00 malam. Sampai Pulau Aman jam 7.15, nak minum kedai dah tutup. Nak ke penginapan pun tak tahu kat mana. Sampai kami berdua dah nak merajuk dah pun. Nasiblah Hafizul dari PDK Beseri muncul masa tu, dan kami menumpang di biliknya. (sebenarnya terus duk situ sampai last day)

Kami yang penat ni lambat keluar dinner, tengok dah tinggal 'redak-redak' je untuk kami. Sampai hati depa kan. Lega sebab kata tengah malam ada lagi makan. Makan mee goreng sambil mengumpat lak tu. Peserta tak ramai pun keluar makan lewat malam tu.

Day 2, Sabtu

Pagi ni peserta akan lalui aktiviti ikhtiar hidup. Mereka dibahagikan kepada 5 kumpulan. Setiap kumpulan dapat sekor ayam hidup untuk diproses sampai jadi lauk. Sedihnya sebab zumal tak boleh ikuti program depa. Ada urusan lebih penting. Cari kek untuk kejutan kepada Boss kami. Zumal bergerak keluar dari pulau selepas senaman dan sarapan. Tak ingat pun jamnya. Sambil tu nak hantar Encik Azwandi ke stesen ktm Butterworth. Selesai hantar beliau, zumal pi makan roti canai teman Encik Aris. Hari ni naik kenderaan jabatan, jadi tak la letih sangat.

Lepas makan tu Encik Aris ajak pi pasar barang2 lelong kat sana. Zumal ikut je. Teringat baju tak cukup jadi zumal pi shopping kat situ. Payah betul cari saiz, kena hiking lagi bagi perut jadi kecik.

Melilau cari kedai kek tak jumpa. Akhirnya kami ke Sunway Carnival Mall, masuk2 je jumpa kedai kek. Alhamdulillah.

Hampir jam 2.00 petang zumal sampai di Pulau Aman. Aktiviti seterusnya Island Hoping. Mulanya segan nak turut serta sebab zumal rasa zumal ni macam insan terpinggir je kat situ. Island Hoping ni sekitar Pulau Aman, jambatan Pulau Pinang, kelong-kelong ikan. Basah lencun masa Island Hoping tu sebab laut agak bergelora seperti hati ku. Hahahaha...






mak long dan kak chaq

model kelong pulau aman


Petang lepas island hoping baru rapat sikit dengan peserta. Peserta yang kat atas tu memang dah tau rapat tapi kekadang macam nak berlagak pun ada.

gambar yang rasa nampak cantik
Gambar kat atas tu ambil belakang chalet, teman anak Timbalan Pengarah mian ayaq. Sebenarnya lalu kat situ nak tengok kak chaq mandi tang mana, dia ajak tapi zumal baru je lepas mandi. Dah tu ada big boss memang dak ler nak pi join depa. Malu cheq. Selesai island hoping, zumal dan housemate pi pekena ais kacang kat Restoran Ikan Bakar Pulau Aman. 



Aktiviti malam pula, bbq. Kami ambil ikan masa singgah di kelong petang tu. Sayangnya malam tu hujan lebat. Tak dapat buat bbq kat tepi laut. Depa semua bergumbira ler makan tapi zumal makan ikan je sebab yang lainnya umpama bom nuklear. makan confirm sakit. Malam tu duk perhati macam seseorang belum mai makan. Bila tanya kawan depa katanya semua mai dah. Dalam hati duk rasa tak sedap hati gak. Memang betul pun kak chaq belum sampai. Depa makan dah licin dia dengan sorang kawan dia sampai. Tak sihat. Terasa lak sebab tak simpan kat depa dua. Ish, kawan2 tu pun jenis tak ingat kawan. Perasaan zumal tu memang betul tapi depa tu duk nafi kata semua dah makan. Bila depa dua sampai, zumal perli je la orang yang cakap semua dah sampai tu. (aku cam la orang tu, macam famili sendiri dah pun) 

Malam tu buat surprise kat Boss. masa zumal duk ambil gambar Boss kata paparazi mai dah. Besa la sebab Boss selalu tengok ig zumal dia tau zumal duk post macam2. Tapi Boss ambil gambar lagi cun, pandai Boss I ambil gambar. Cantik. Nak tau kena pi tegok ig Boss I, Muhammad Hazam Ismail. Happy Birthday Boss...



Day 3, Ahad

Hari terakhir. Pagi ni ada juga senamrobik. Lepas sarapan, acara terakhir adalah ceramah oleh penceramah ARA Management Services. Pengisian ceramah motivasi yang amat bagus.





Selepas makan tengah hari peserta check out dan boleh naik bot ke seberang dan naik bas untuk balik ke Perlis. Zumal drive macam hari pertama juga. Kali ni bertiga, dengan Encik Sabri dan Encik Maududi. Sampai rumah jam 4.00 petang tapi depa tak percaya. Tak percaya tak pe. Hahahaha... Ok la, Alhamdulillah berakhirlah Program Kembara Intelektual Explorace PDK Negeri Perlis. Semoga mereka mendapat manfaatnya dan tak lupa tahniah kepada PDK Beseri kerana menjuarai Explorace ini walaupun depa yang terakhir sampai kat check point tu. Hebat!!!

12 comments:

  1. wahhh nampak macam meriah ja
    mesti seronok kan

    ReplyDelete
  2. dari mula smpi akhir...semuanya happening!!!

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Zumal
    Lama tak singgah sini

    Nampak meriah
    Penuh dengan pelbagai aktiviti

    ReplyDelete
  4. pergh.. pi pulau aman... saya yg org penang ni pun x pernah sampai.. hahaha

    ReplyDelete
  5. wow Zumal best best.. ada kembara lagi hehe..

    ReplyDelete
  6. kelong pulau aman tak sampai lagi...dengar kata tempat memancing yang menarik

    ReplyDelete
  7. bukan semua orang dapat rasa island hoping pusing bawah jambatan...walaupun dha tinggal lama di penang

    ReplyDelete