Booking.com
Booking.com

26 Apr 2017

DETIK CEMAS


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Semalam zumal sertai aktiviti bersama PDK Perlis. Dorang buat aktiviti senamrobik dekat Taman Eko Rimba Bukit Ayer. Zumal tak bersenam pun sebab zumal urusetia pengangkutan dan jaga barang-barang semasa senamrobik dijalankan. Kenapa kena jaga? Kat situ terlalu banyak monyet kelaparan yang selalu kacau barang orang. 

Zumal bukan nak cerita bab monyet atau senamrobik tu. Zumal nak cerita detik cemas yang zumal alami. Lepas senamrobik kami makan sama-sama. Selepas makan tu kami kemas barang dan nak buat aktiviti yang paling kami tunggu-tunggu. Apa tu? Mandi sungai la... Dekat Taman Eko Rimba Bukit Ayer ni ada air terjun. Lama sebenarnya menanti keizinan untuk pergi mandi tu. 
Booking.com
Lepas habis kemas, kami cari pot untuk mandi paling atas di Bukit Ayer tu. Penat gak menapak naik tangga di bukit tu. Sampai atas tengok keruh pulak air tu. Zumal tak tahu berenang dan was-was kalau tak nampak dasar sungai. Bagi la kawan-kawan yang pandai berenang tu turun dan test dulu. Takat bahu gak dalam air tu. Ni first time turun tempat sedalam tu. Rasa tak sedap hati juga. Tapi bila cik kecik tu ajak rasa nak gak turun sama. Zumal orang terakhir turun dalam air. Sejuk sangat. Tapi rasa takut makin menebal sebab kedalaman air tak sama. Ada lebih dalam dari bahu tu. Omg. Hampir 20 minit berendam, kaki krem tetiba. Zumal pun rasa kena naik ke atas. Zumal pun bergerak ke tepi pokok besar yang dalam gambar tu untuk berpaut dan naik ke atas. Tapi lain jadinya. Zumal tersadung akar pokok tu dan tenggelam tiba-tiba. Tak dapat gambarkan saat tu. Tenggelam timbul dah. Menggelupur dalam sungai tu. Tapi kawan-kawan jauh tak perasan kejadian tu. Tak terpanggil dah. Alhamdulillah akhirnya tercapai pokok di tebing. Selamat. Zumal dapat paut. Masa tu baru dorang perasan. Ya Allah hanya tuhan saja tahu keadaan tu. Fiza perasan zumal tengah menggigil. Zumal hanya boleh berdiri tepi tebing, tak dapat panjat kerana menggigil masa tu. Dorang pun dah naik risau. Zumal tahu tak mungkin dorang dapat bantu kalau jadi apa-apa sebab zumal ni besar dari dorang tu. Tapi zumal dah ok masa tu. Akhirnya dapat panjat naik. Masa pakai selipar pun zumal rebah. Tapi syukur dah selamat. Zumal dah serik turun semula dalam air. Zumal jadi jurugambar je la lepas tu. Itulah detik paling cemas zumal rasa. Bengkak lutut ni tak tahu kena apa. Ok la itu je nak kongsi. Apa pun thanks kawan-kawan yang sudi teman zumal. Dorang teman jalan balik sebab tinggi bukit tu nak jalan turun dengan kaki yang krem. 

6 comments:

  1. Sebaik tak de ape2 yang buruk berlaku ... Sebaik sempat paut kan kat pokok tu ... Kena lebih berhati-hati lain kali ...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah x de apa2 yg serius berlaku...

    ReplyDelete
  3. Bahaya tu zumal, hati2 lepas ni..

    ReplyDelete
  4. SYUKUR ALHAMDULILLAH HATI2 JAGA DIRI ZUMAL

    ReplyDelete