Booking.com
Booking.com

28 Feb 2017

KERANA SEJAMBAK BUNGA COKLAT ITU


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Bertemu lagi kita dalam coretan kali ini. Bukan tajuk sebuah puisi tapi inilah kebenaran yang telah berlaku. Zumal cuba sedaya upaya untuk mengambil hati dia. Suatu hari terfikir nak buat surprise kat dia di tempat kerja dia. 3 hari tak jadi tau. Pada hari ketiga nekad buat juga upah orang hantar jambangan bunga coklat kat dia. Malang sekali dia tak ada di tempat kerja. Tu orang lain yang pegang bunga. Orang upahan tu pun pepandai bagi terus bunga tanpa tanya zumal dulu. Serik la zumal guna perkhidmatan tu. Muka rakan Sekerja nampak ja baik, rupanya depa 'kucai' dia dalam group whatsapp sampai dia menangis dan jadi marah kat zumal. Surprise lain yang dapat. Dia makin menjauh. Dan sekarang zumal dah rasa dia membenci zumal. Untuk awak tu, saya buat semua ni kerana sayangkan awak... Saya sedih sangat bila awak buat saya begini... Adakah salah bunga viral tu? Bukan saya viralkan... Dan nama saya pun tak ada di situ... 

22 Feb 2017

TAWAN PUNCAK BUKIT MAS KALI KEDUA

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Isnin lalu zumal diajak oleh rakan blogger yang juga rakan sebumbung tempat kerja untuk hiking Bukit Mas. Orang dah ajak zumal ikut je sebab zumal boring balik keja tak tau buat apa. Lagi pun zumal memang tengah plan menurunkan berat badan ni. Alhamdulillah sejak bermula hobi baru ni, berat 89kg dah berkurang ke lingkungan 85-86kg. Syukur sangat. 







Kali ni kami hiking berdua je tak bawak geng lain. Maklum la hari kerja memang sure orang lain tak nak ikut. Rakan zumal ni dia aktif bererobik tetiap petang cuma petang tu dia ganti dengan hiking. Kami sampai kat kaki Bukit Mas sekitar 6.00 petang. Naik bukit tu dalam 15 minit ja rasanya sampai puncak dari tempat parking. Tak pernah tengok jam sebenarnya. Tapi bukit ni memang tak tinggi mana. Paling tinggi yang zumal naik hanya Bukit Laka tu. Wang Gunung tu tinggi lagi tapi tak sampai puncak. Hehe. Sampai kat puncak Bukit Mas tu kami lepak dan bergambar hampir sejam. Memang tak dak kerja betul. Dalam jam 7.10 kami turun ke bawah dan bersurai. Nanti dengar citer team Blogger Utara pun nak buat aktiviti hiking. Nak ajak kawan zumal ni join sama. Jum kalau nak kenal rakan zumal ni jejak la blog dia kat SINI. Kami ni kenal Sejak Tahun 2012 lagi cuma tak rapat tapi sejak kerja tempat baru ni ofis kami sebelah dinding ja. Ok la zumal nak sahur. Tata... 

19 Feb 2017

PERKHIDMATAN ALA UBER DI PERLIS

UBER PERLIS 


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Pada hari ini zumal nak review perkhidmatan ala uber di Perlis. Perkhidmatan ini ditawarkan kepada mereka yang berkunjung ke Perlis dengan menggunakan perkhidmatan awam. Bila anda semua shopping sekitar Perlis dah tentu perlukan kenderaan untuk membawa anda ke penginapan, stesen bas, stesen KTM dan di mana sahaja anda mahu pergi. Misalnya jika anda datang ke Perlis menggunakan tren tapi ingin ke Kuala Perlis, anda boleh menggunakan perkhidmatan ini. Begitu juga kalau anda dah shopping di Padang Besar, barang banyak sangat nak angkut inilah masanya anda memilih perkhidmatan ini. Begitu juga kalau dari penginapan nak ke tempat makan atau shopping juga disediakan. Paling penting anda perlulah menempah perkhidmatan ini lebih awal. Hubungi 01140793530 untuk booking. Anda juga boleh whatsapp untuk sebarang pertanyaan lanjut. 
Booking.com

14 Feb 2017

SIAPA SAFUAN GROUP

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Hari ini adalah pelancaran dan majlis pecah tanah projek mega Kangar City Centre dengan kerjasama PKENPs dan Safuan Group. Sejak ura-ura projek ini bakal dibangunkan, ramai duk berperang dalam laman sosial terutama di group facebook dan fan page berkaitan dengan Negeri Perlis. Zumal ni terbuka hati la kepada mereka-mereka yang duk kondem projek mega ni. Kalau korang nak memperlekeh pun rasanya kena tengok juga projek milik siapa kan? Depa duk kata K-PARK dah bertahun tak siap. Untuk makluman korang, fasa pertama dah buka untuk jualan pun. Dah ada pembeli dan ada yang nak menyewa. Kekadang mentaliti kita tak boleh ubah, duk fikir bab negatif ja. Lagi satu bab kata hilang kehijauan dan kecantikan alam semulajadi, emm tak rasanya, bukan pi gondol bukit pun. Memang kawasan strategik yang digunakan. Sebelum ni tempat-tempat tu hanya semak samun je. Apa pun kawan-kawan kita doakan yang terbaik untuk Negeri Perlis ni. Kalau maju pun untuk generasi masa depan kita juga.

Safuan Group


Dalam entri ni jom kita kenali siapa Safuan Group. Safuan Group telah wujud sejak tahun 1978 berpangkalan di Kuala Lumpur dan juga berdaftar di Singapura, Korea Selatan dan Jakarta. HQ Safuan Group teletak di Penthouse, Menara Safuan, No. 80 Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur. Syarikat ini adalah konglomerat berskala besar dalam bidang hartanah. Pengerusi Safuan Group adalah Dato Sri Matshah Safuan.

Safuan Group juga bergiat dalam bidang hospitaliti dan memiliki beberapa rangkaian francais Regency International Hotel Incorporated. Berikut antara projek-projek oleh Safuan Group.



Oklah bukan nak gebang besar la. Zumal rasa dari segi sejarah dan bidang yang dikuasai oleh Safuan Group kita doakan projek pembangunan Kangar City Centre (KCC) menjadi kenyataan suatu hari nanti. 

gambaran artis Kangar City Centre
info dari www.safuan.com

TEMPAHAN NOMBOR PLAT RQ

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Untuk hari ni zumal nak kongsikan maklumat kepada anda semua khususnya penduduk Negeri Perlis. Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Perlis bakal membuka tempahan untuk nombor plat kenderaan siri RQ. Maklumlah siri nombor plat ini antara yang dinanti-nantikan seperti nombor siri RM sebelum ni.

Untuk makluman semua, sesi tempahan nombor  akan dibuka pada 16 Februari 2017 hingga 2 Mac 2017 pada jam 12.00 tengah hari.

Semoga maklumat yang zumal berikan dapat membantu anda semua... 


13 Feb 2017

TAWAN PUNCAK KEDUA

welcome to perlis


Assalamualaikum dan Salam Sehati Sejiwa semua. Berjumpa lagi kita dalam warkah terbaru kat Dunia Zumal ni. Zumal rasakan hati ni tak sehappy selalu dan kerana tu juga macam-macam zumal buat untuk rawat hati ni. Sejak bergiat dalam hobi baru iaitu mendaki or bahasa kampungnya hiking, itulah aktiviti yang zumal buat bagi melupakan masalah di benak fikiran ni.

Petang semalam 12 Februari 2017, zumal bersama 4 orang rakan telah berjumpa untuk mendaki Bukit Mas. Bukit Mas ni kedudukannya dalam kawasan Ulu Pauh. Kawasan kuari tepi highway Kuala Perlis - Changlun. Di puncak bukit ni terletaknya mercu tanda Welcome To Perlis yang korang boleh nampak bila memasuki sempadan Perlis dari arah Changlun. Fokus kami nak pergi kat mercu tanda tu je.

Bukit Mas ni tak tinggi mana pun maybe dalam 100 meter lebih kot. Entah la tak ada orang ukur beb. Zumal sampai situ dalam pukul 6.10pm rasanya. 15 minit dah sampai puncak. Mulanya kami janji nak pergi jam 5.30 petang tapi disebabkan zumal sesat kat negeri sendiri terimalah kelewatan lebih 30 minit. Maklum la kita ni duk rumah je.

Kat puncak Bukit Mas ni cantik juga viewnya, jum ler layan gambar zumal dengan kawan-kawan yer...

Semasa mendaki, dalam gambar ni namanya Syed rakan sebelah ofis







Itu je kot gambar buat kali ni, lain kali bila zumal hiking nak ambil gambar banyak-banyak. Selamat bekerja ye semua...