19 Feb 2016

SAY NO TO MLM

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa buat semua. MLM ? Apa tu? MLM adalah singkatan kepada multi level marketing. Entri kali ini sekadar berkongsi buat anda supaya tak terkena seperti Zumal. MLM sebenarnya satu peluang untuk kaya cepat. Ataupun kaya dengan mudah. Di Malaysia, MLM adalah sistem yang telah terbukti melahirkan jutawan. From zero to hero tau. Zumal tak anti MLM yer. Tapi anda kena hati-hati dalam memilih MLM nie. Anda seharusnya kenali syarikat tersebut, yakini dengannya. Jom baca sampai habis, tips memilih MLM terbaik.

TIPS MEMILIH MLM TERBAIK


1. Syarikat kukuh, lama dalam pasaran dunia. Tak rugi jika anda join kerana wang dan usaha anda tak terkubur begitu sahaja.

2. Tiada paksaan. Pilih la syarikat yang membenarkan anda memilih. Pilih syarikat yang tidak memaksa anda membeli produk mereka setiap bulan dalam kuantiti tertentu. Anda juga dinasihat tidak menyertai syarikat yang ada pakej tertentu kerana hanya pakej besar sahaja yang boleh kaut semua untung jadi kalau modal kita sikit kita hanya membantu mereka yang pakej besar saja.

3. Tiada sistem stokis. Stokis sebenarnya membuktikan syarikat memerlukan dana besar dari pelanggan untuk bayar bonus kepada anda. Ini menunjukkan ianya tidak kukuh. Ianya tidak adil kepada anda yang tiada modal untuk jadi stokis.

4. Piramid. Sistem MLM ada yang bukan piramid. Carilah. Piramid nie cuma menguntungkan anda yang terawal saja. 

5. Jaminan wang dikembalikan. Jaminan nie bagus kerana kalau kita rasa tak sesuai dengan bisnes itu kita dapat semula wang. Selain itu kita perlu cari syarikat yang menjamin produknya juga boleh dipulangkan jika tak berkualiti. Maksud lain syarikat ini berani dan yakin dengan produknya.

6. Free enterprise. Semuanya bebas atas pilihan kita. Itulah yang terbaik. Tiada pakej, tiada maintenance dan tiada had pendapatan.

7. Boleh diwarisi. Ini jaminan buat ahli keluarga kita.

8. Pendapatan tanpa had. Tahukah anda multilevel itu bermakna anda tiada had untuk dapat bonus. Jadi jika syarikat itu ada had bonus harian, had bonus bulanan ianya membuktikan syarikat tidak sepenuhnya MLM. Bonus yang lebih ke mana? Syarikat makan, tapi atas usaha anda. Lagi satu jika ada had sehingga level tertentu saja anda dapat bonus anda tak perlulah join kerana ia hanya untungkan syarikat. Lagi banyak level lagi ramai ahli, ianya usaha anda jadi anda yang patut terima pendapatan itu.

9. Lesen. Perihal ini anda boleh tanya terus di KPDNKK. Lesen syarikat itu benar atau scam. Anda juga boleh tahu syarikat apa paling kukuh. Jangan risau mereka akan memberikan maklumat itu. Carilah syarikat yang berdaftar dengan nama yang diiklankan kepada anda. Sebab ada syarikat tumpang lesen orang. Carilah syarikat MLM yang mempunyai tamat tempoh lesen yang panjang. Syarikat yang ok saja dibenarkan mempunyai tempoh sah laku lesen yang lama. 5 ke 10 tahun. Jaminan buat anda.

10. Ada duta, pengasas orang ternama. Ini sebenarnya wayang untuk meyakinkan anda. Kalau syarikat tersebut ok kenapa perlu lantik orang tertentu sebagai duta? Biarlah anda yakin dengan produknya dengan sendiri.

Zumal boleh kongsi sikit jer. Kalau bebanyak silap hari bulan ada yang panas. Zumal share sebab Zumal pernah terkena ribu-ribu dah. Ada syarikat yang hanya modal bawah RM100 tapi anda boleh jadi jutawan. Anda kenalah bijak menilai. Zaman gawat dan gst nie semua nak cari duit lebih tapi janganlah menganiayai orang. Kalau nak tips lebih boleh je contact Zumal. Zumal tak lokek ilmu, biar semua selamat. Terima kasih kerana sudi membaca. Semua di atas adalah pengalaman peribadi.

14 comments:

  1. Yang penting halal dan tidak merugikan orang lain gan :)

    ReplyDelete
  2. SEKALI TERKENA MESTI TAHU PERITNYA PENANGAN BISNIS MLM JIKA XHATI2.

    ReplyDelete
  3. Salam kenal
    Untuk arahan anda yang handal

    ReplyDelete
  4. Masih tak berani join business MLM

    ReplyDelete
  5. assalam Zumal..lama x singgah sini

    ReplyDelete
  6. Yes!! dah lama SAY Nooooooooo! sbb pernah 'terkena' sekali cukuplah

    ReplyDelete
  7. already say NOOOooo! sbb dah pernah 'terkena' seklai...cukup!!!

    ReplyDelete
  8. taktau sangat pasal MLM ni tapi pernah baca kat blog org, biasanya siswa siswi yg jadi manga MLM ni

    ReplyDelete
  9. mmg dari awal lagi hati ni dah tertutup rapat dgn MLM ni.... hahahah

    ReplyDelete
  10. Selain tak menyalahi undang2 halal juga menguntung dan bermanfaat bagi semua pihak.....

    ReplyDelete
  11. Waw kece abis infonya, layak di turuti, mantep.

    ReplyDelete
  12. dah pernah terkena sekali. hehee... masa tu x cerdik lagi...

    ReplyDelete