Booking.com
Booking.com

18 Jan 2016

REAL OR PRANK

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semalam masa tidur nyamuk banyak sangat. Kebetulan ubat nyamuk terlupa nak beli. Bermulalah aksi smash ke sana sini ala Datuk Lee Chong Wei gitu. Akhirnya terlelap juga. 

Tapi dalam jam 3.00 pagi Zumal terjaga disebabkan nyamuk berbisik kat telinga. Hai kacau betul nyamuk nie kan. Pastu mula teringat pernah nampak apps mosquitoes repellent kat Google Play Store. 

Bila Zumal search banyak pula pilihan. Yang ada perkataan prank tu Zumal abaikan je la. Tetiba nampak satu ikon nyamuk yang macam comel jer. Zumal download. Tak sampai 2MB pun. Tak rugi data dan space. 


Inilah aplikasinya. Tak sangka nampak simple tapi berfungsi beb. Telefon Zumal jadi ubat nyamuk. Aplikasi nie keluarkan bunyi. Zumal pilih 10kHz je. Berhasil. Nyamuk takut. Jadi malam ku tenang tanpa nyamuk. Alhamdulillah.

13 comments:

  1. hahahah btl2 bt entri psal nyamuk nie.

    ReplyDelete
  2. nyamok betul2 mengganggu sgt tu...

    ReplyDelete
  3. penangan nyamuk semalam..hehe..jangan lupa beli ubat nyamuk tuk malam nanti..hehe

    ReplyDelete
  4. Salam singgah.sini zumal..nyamuk memang betul² menganggu kehidupan seharian ni...

    ReplyDelete
  5. Lebih² lagi MD tinggal kat ladang kelapa sawit...nyamuk betul² menyakiti telinga...

    ReplyDelete
  6. uii...lamanya tak singgah sini =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama juga Zumal pun. Blog sendiri pun terbengkalai

      Delete
  7. serius ke zumal? macam nak try je. rumah saya ni pun banyak nyamuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Haziq, tapi guna bateri kuat gak

      Delete
  8. really? saya baru tahu :) just try at home ?

    good info ! nyamuk cuma 1, temennya yang banyaaakk ...hhh

    ReplyDelete
  9. baru tahu ni . hehehe

    lama xmenyinggah blog bro zumal. pemalas nak blgwalk . arini baru bertekad nk blogwalk mana yg smpt. haha

    ingt yaya lg x bro zumal ? keh keh

    ReplyDelete
  10. Baru tau ada apps lawan nyamuk. Maju betul teknologi sekarang, hehe :)
    Lepas ni nak download lah, buat lawan nyamuk yang kenduri berjemaah kat kampung tu.

    ReplyDelete
  11. owh , berkesan bunyi tu halau nyamuk . baru tahu ada aplikasi tu ...

    ReplyDelete