9 Dec 2015

HAI THIEN TIDAK HALAL

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Halal itu bererti bersih, suci dan menepati syarak. Untuk memiliki hati yang bersih kita perlu memilih makanan yang bersih juga. 


Kuala Perlis sememangnya sinonim dengan makanan laut atau seafood. Sebelum nak makan kita perlulah memilih kedai makan yang bersih dan paling penting bagi orang Islam ianya mestilah halal.

Berdekatan Hotel Putra Brasmana terdapat sebuah restoran seafood yang bernama Hai Thien. Restoran nie dari luarannya tampak mewah dan selesa tapi pagi tadi Zumal terbaca dalam laman facebook mengatakan restoran Hai Thein ini tidak menepati pensijilan halal.


Keratan diatas merupakan sebahagian minit mesyuarat agensi kerajaan yang menyatakan bahawa Restoran Hai Thien ini tidak menepati pensijilan halal. Jadi bagi umat Islam, pilihlah restoran yang betul. Di Kuala Perlis masih banyak pilihan buat anda.

16 comments:

  1. thanks for info, zumal.. halal n haram makanan ni benda serius..jadi berhati2lah sebelum menelan makanan..

    ReplyDelete
  2. info sahih itu pentingkan.. kt kena pndai pilih tmpt.

    ReplyDelete
  3. Kena alert kan. Tak mengapa, masih banyak lagi pilihan yang suci dan halal :)

    ReplyDelete
  4. nama restoran pun pelik jer meragukan juga tu.

    ReplyDelete
  5. Iisskkk...tengok nama pun macam x berani masuk

    ReplyDelete
  6. kak ana kalau nama restoran cina memang tak masuk zumal was was je ,good info

    ReplyDelete
  7. erkkkk kami biasanya kalau nampak restoran yang gantung tanglong mcm tu memang tak jejak kaki. baik lagi makan kat kedai2 deret kola perlis tu haaaa

    ReplyDelete
  8. mkn je lah kat restoran melayu . seafood mana2 pun sama je zumal .

    ReplyDelete
  9. xpernah makan sini lg.. memang xmakan kedai cina

    ReplyDelete
  10. Yang nak berkunjung ke kuala perlis tu kena alert. Jangan kita termasuk & termakan kat sini sudah. Naya je.

    ReplyDelete
  11. ada option lain nak makan seafood.. orang Islam pun ada bukak kedai kan..
    hehe..

    ReplyDelete
  12. Hrp2 pengusaha muslim boleh ambil kesempatan pd 'masalah' ini

    ReplyDelete
  13. Halal sememangnya menjadi perhatian umat Islam dalam segi makanan, minuman, persekitaran, kebersihan, barangan yang halal dan sebagainya. Jalan terbaik adalah kita lihat ada tak logo halal daripada JAKIM di oremis atau restoran yang menjual.

    Jom kunjungi entri saya: Pengalaman Bersama ONEXOX.

    ReplyDelete
  14. Mana2 restaurant yg ada menyediakan minuman keras mmg tdk akan layak mendpt sijil halal..wlpon penguasaha ya beragama islam, tetapi pilihan restaurant yg halal lg byk..

    ReplyDelete