4 Oct 2015

SEMAK IPU

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semalam Zumal kongsikan Perlis kembali berjerebu kan? Masa Zumal taip entri tu Zumal ada check laman web biasa untuk semak indeks pencemaran udara atau ipu di tempat Zumal. Malang sekali ianya not responding.

Beberapa minit yang lalu Zumal terjumpa someone share indeks pencemaran udara dalam laman sosial. Beliau screenshot dari aplikasi MyIPU. Baru Zumal tahu ada aplikasi android yang boleh semak ipu. Fuh hebat. Terus saja Zumal download dari Play Store. Beratnya cuma 500kb lebih ja, ringan sangat. Beberapa saat dah boleh guna.







Aplikasi MyIPU ini telah diperkenalkan sejak tahun 2014 rupanya. Ianya dibangunkan oleh Jabatan Alam Sekitar Malaysia. Jadi rasanya datanya tak perlu dipersoalkan, maybe pada awal dulu ianya ada sedikit kelemahan. 

Untuk panduan semua, boleh la download aplikasi MyIPU di telefon pintar korang. Download adalah percuma dari Play Store...

19 comments:

  1. jerebu tempat saya belum pulih sepenuhnya..sekejap ada dan sekejap tiada..

    ReplyDelete
  2. doa doa moga hujan turun lebatnya. moga hilang la jerebu ni nguuuu

    ReplyDelete
  3. bila dh jerebu ni, dh x seronok nak keluar mana2 . .

    ReplyDelete
  4. senang nk guna lepas ni.. jerebu teruk tak nampak pulau

    ReplyDelete
  5. Tq info zumal ..jup lagi nak download

    ReplyDelete
  6. ok i need to download now
    haze getting worse day by day

    ReplyDelete
  7. Ohhh baru tau pasal aplikasi nie... Terima kasih...
    Kat tempat KTC alhamdulillah jerebu kurang :)
    Jangan lupa jaga kesihatan sepanjang musim jerebu nie.... :)

    ReplyDelete
  8. Hari ni jerebu tak ok lagi walaupun hujan lebat

    ReplyDelete
  9. ada tgk haritu tp x donlod pun. hehehehehe.. sedih la tgk jerebu ni

    ReplyDelete
  10. Bagus ada apps yang update bacaan IPU semasa. Cuma mungkin kurang promosi & pendedahan, ramai orang tak tahu tentang apps ni. Kebaikannya adalah, setiap hari kita boleh tahu IPU semasa berapa. Will download it =)

    ReplyDelete
  11. jerebu agak teruk minggu ni kan..

    ReplyDelete
  12. Hujan lebat hari ini harap jerebu berkurang nah

    ReplyDelete
  13. ckisah la brapa ipu janji cpt la berlalu wahai jerebu

    ReplyDelete
  14. perlu dload kerana isu JEREBU dah jadi isu tahunan huhuh

    ReplyDelete
  15. sib baik baca entri ni jika x mmg x tahu ada aplikasi ni

    ReplyDelete
  16. sib baik baca entri ni jika x mmg x tahu ada aplikasi ni

    ReplyDelete