30 Oct 2015

BILA GUNA MINYAK ZAITUN

Minyak Zaitun

Assalamualaikum dan salam Jumaat semua. Baru-baru nie Zumal bawa balik minyak zaitun. Zumal teringin nak try. Lagi pun guna minyak zaitun adalah sunnah Rasulullah. Zumal ada membaca dalam buku Rasulullah is My Doctor yang menyatakan minyak zaitun nie banyak manfaat. Review buku DI SINI.

Zumal guna bukan sekadar untuk minum je. Tapi Zumal manfaatkan minyak zaitun nie lebih dari itu. Tahu tak minyak zaitun boleh cuci muka dan rawat rambut. Inilah nak citer.

Untuk muka, segala bintik hitam dan putih pun boleh hilang. Tapi kena istiqamah la. Zumal tak istiqamah pun. Caranya sebelum tidur kita lumur je seluruh wajah. Tapi kalau ikut buku, lumur kat muka 30 minit sebelum mandi. Masa mandi cuci muka sampai bersih. Insha Allah seminggu guna dah nampak kesan. Muka bersih berseri gitu. Ayat iklan.

Untuk rambut pula. Just lumur gak seluruh rambut dan kulit kepala 30 minit ke 1 jam sebelum mandi. Masa mandi cuci bagi bersih. Rambut korang akan lebih berkilat dan lembut tau. Lagi satu kalau korang tak sayang bantal dan cadar boleh lumur sebelum tidur. Zumal juga guna minyak zaitun sebagai minyak rambut. Kepala pun rasa nyaman je.

Itulah perkongsian Zumal tentang minyak zaitun. Selamat mencuba.

32 comments:

  1. tak pernah pulak try lumur kat muka..heheh

    ReplyDelete
  2. Saya pun guna untuk letak sedikit masa masak. Boleh kurang kan kolesterol. :)

    ReplyDelete
  3. GUNA MINYAK ZAITUN UTK MSK JER ZUMAL...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas nie boleh pelbagaikan kegunaan

      Delete
  4. Replies
    1. Nak tahu lebih mendalam rujuk pada buku yang Zumal review tu...

      Delete
  5. baru tau jugak pasal ni...thanks zumal untuk info ni

    ReplyDelete
  6. Bagus minyak zaitun ni tapi pernah sekali guna buat goreng lol terus makanan tu rasa pelik.

    Jom Terjah : Trend Popular Berfesyen Dan Bergaya Jejaka Masa Kini! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk goreng kena cari yang bukan extra virgin

      Delete
  7. thanks share! baru tau minyak zaitun ni boleh pakai kat muka

    ReplyDelete
  8. comel pula botol minyak zaiton..banyak khasitnya. lebih2 lagi sunnah nabi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau cikgu nak tahu, minyak zaitun nie dari Spain

      Delete
  9. minyak zaitun tu dah tggal separuh ;p

    ReplyDelete
  10. Tak berani pulak letak dimuka...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe akak, ia tak beri apa2 kesan negatif ^-^

      Delete
  11. patut menjadi amalam kita semua..sbb tu kan sunnah nabi
    el pun amalkan sejak tahu kelebihan dia terutama bila mengandung
    alamak minyak zaitun kat umah pun dah abis..zumal boleh sponsor tak..ahaks

    ReplyDelete
  12. Salam singgah sini zumal.....hubby diana suka guna minyak zaitun ni buat minyak rambut...diana pun guna juga sesekali kat rambut diana....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus kan Diana, rambut jadi lembut ^-^

      Delete
  13. penah apply kt muka tp malas nk mengurut hehehe

    ReplyDelete
  14. belum pernah letak kat muka lagi ... nanti boleh cuba :)

    ReplyDelete