Booking.com

6 Oct 2015

KISAH BAJU BATIK

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semalam di group WhatsApp #BloggerUtara trending bab baju batik disebabkan Arz terpaksa pakai baju batik dalam eventnya. Eh boleh petik nama lak? Jangan marah Arz

Hari nie tak ada niat nak gossip pasal cerita dorang dalam group WhatsApp tu tapi teringat pula kisah baju batik masa dekat UUM. Dari dulu Zumal terikut cara pemakaian arwah tok wan yang suka baju batik. Arwah tok wan pakai raya pun baju batik. Setiap tahun mesti ada sepasang baju batik baru. Kalau bukan hadiah daripada Mak Cik dari Kelantan pasti tok wan pilih kain kat Lean Seng Tailor kat Kangar tu.

Di UUM kami kena pakai formal, smart or skema. Kalau pakai kemeja kena pakai tali leher. Pakai cemuih kena tuck in. Zumal tak mau macam tu, tak selesa. Berhimpit dalam bas satu hal, pakai tali leher dan tuck in baju boleh buat tak ada udara kat dalam pakaian kita nie, peluh kot. Lain la kalau UUM tu tempat yang sejuk.

Jalan penyelesaiannya Zumal akan pakai baju batik. Pakai baju batik tak perlu ikat tali leher. Kawan- kawan selalu sakat panggil YB atau Dato. Dan Zumal rasa tak ramai yang tahu nama Zumal tapi hanya kenal Dato saja.


Sejak dorang tahu Zumal banyak koleksi baju batik tu dorang akan datang meminjam baju jika ada event yang memerlukan baju batik. Paling menyayat hati baju Zumal hilang semuanya masa Zumal tak ada di hostel. Sedih sangat. Ada antara baju batik tu designnya sangat cantik. Terkilan sebab tak bawak balik rumah. Benda lain tak kena curi just baju batik ja. Sampai hati dorang buat camtu kat Zumal.

Koleksi Batik


Zumal hanya tinggal sepasang ja baju batik yang arwah tok wan buatkan. Sedih sangat-sangat. Kenangan tau. Tok wan pun dah tak ada. Kalau ada baju tu dapat gak buat kenangan. Tinggal satu ja.


Masa praktikal di Pejabat Daerah Kubang Pasu Zumal ada juga dapat baju batik sebagai hadiah. Jadi bertambah kembali baju batik Zumal. 


Lepas dah kerja di ofis kerajaan setiap Khamis kena pakai batik jadi untuk tak nak nampak asyik pakai yang sama tetiap minggu Zumal cari la baju batik kat The Store Kangar, masa tu ada promosi hujung tahun, dapat la beli baju batik jenama John Master. Zumal memang suka jenama nie, kalau tshirt pun cantik dan selesa pakai mesti batik pun sedap pakai. Alhamdulillah memang puas hati bila beli baju batik tu.


Ketiga-tiga baju batik kat atas tu mudah jaga. Kain tak panas. Paling penting tak iron pun ok. Tapi Zumal ada baju batik dari Kelantan yang Mak Cik hadiahkan. Baju tu wajib iron sebab lepas basuh mesti kedut sana-sini. 



Tips Mudah Gosok Baju Batik


Masa kerja JKM Perlis dulu, Zumal ada dapat 2 pasang kain untuk buat baju batik. Sampai dah berhenti kerja masih tak jadi baju lagi. Haha.

Sapa yang ada baju batik mesti tahu betapa seksa jaga baju batik nie kan. Tak boleh basuh guna mesin basuh nanti koyak. Pastu kalau basuh mesti kedut sana-sini. Nak gosok pun susah, masih nampak kedut. 

Masa kerja dulu Kak Rani ada kongsikan cara nak mudah gosok atau iron baju batik nie. Sehari sebelum korang nak iron atau pakai baju batik nie, korang kena bungkus baju batik dalam plastik beg dan simpan semalaman dalam peti sejuk. Simpan di tempat beku tau. Esok tu korang buka dan iron macam biasa, kedutannya sangat mudah hilang. Hah, cubalah tips nie mesti korang tak serabut masa nak iron baju batik korang tu lagi.

Terima kasih buat geng #BloggerUtara sebab bagi idea untuk Zumal buat entri nie. Haha...

33 comments:

  1. Wah nak buat gak la entri baju batik hehehe..bestkan sembang dalam group pun boleh jadi entri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, tetiba datang idea lak bila duk sembang tentang baju batik tu ^-^

      Delete
    2. kan punya sembang pasal baju batik ja kelmarin.. hehehe..

      Delete
  2. baju corak batik nih senang jaga.. yang baju batik tu yang susah.. keja gomen kurang2 kena ada sepasang baju batik..

    ReplyDelete
  3. Akhirnya zumal buat entry baju batik sebabkan ternding baju batik semalam.. hehehe.. Baju batik lelaki susah nak cari design cantik.. selalu nya design mesti old fashion.. huhuhu..

    ReplyDelete
  4. tu dia aihhhh
    dia bw kuar dah baju batik dia
    hahahaha

    ReplyDelete
  5. banyak juga koleksi baju batik zumal cantik semuanya...

    ReplyDelete
  6. Itu dia trending baju batik jadi entri zumal buat...

    ReplyDelete
  7. Jahat yang mencuri baju zumal tu..

    Batik kelantan comel nk bergosok la yg susag sgt...

    ReplyDelete
  8. betul la zumal..susah sikit nak iron baju batik..tapi suka pakai..hahahaa..

    ReplyDelete
  9. Kak yan kalau belikan hubby baju batik..mesti cari yang kainnya lembut dan tak kedut..senang ;-))

    ReplyDelete
  10. Adik akak dulu belajar uitm...tshirt putihnya selalu hilang..pelikan kat situ semua pandai pandai..tapi yang tangan panjang tak kurang hebatnya

    ReplyDelete
  11. salam singgah petang zumal....baju batik memang akan menjadi baju resmi...bnyk juga baju batik zumal...hubby diana tak ada baju batik lagi...hihi

    ReplyDelete
  12. Alamak mummy xsuka pakai baju batik.. Nanti mummy xleh ngulau.. Hahahaha :P

    Paham x apa tu ngulau.. Xpaham tanya Mr Google na.. Keh keh keh

    ReplyDelete
  13. banyak juga koleksi baju batik Zumal..Husband akak ada sepasang ja..hihihi

    ReplyDelete
  14. nampak nya lepas ni sesiapa nak bagi hadiah kat zumal bagi je baju batik..kan??hahahha

    ReplyDelete
  15. wah arz moha berbaju batik ye.. segaklah tuu bila berbaju batik ni nampak formal kan, banyak koleksi baju batik zumal :)

    ReplyDelete
  16. betullah . sis pun ada baju batik . dah lama tak pakai sebab malas nak layan kedutnya ... huhuhuuu

    ReplyDelete
  17. Wah, tips ni menjadi ye? Sha paling malas nak gosok baju batik. Nak pulak yg jenis crepe. Seksa nak menggosok. Sampai sejam gosok baju je, hampeh ! Tu yang beli, pakai sekali 2, pehtu simpan ja dalam lemari. Pehni boleh try tips gosok baju yg Zumal bagi ni.

    P/s: Sedih pulak baca baju hilang kawan ambik. Ish-ish. Tak bertimbang rasa betul.

    ReplyDelete
  18. betul part menggosok tu plg sy x suka

    ReplyDelete
  19. banyak nyer koleksi baju batik dato' zumal :) ... kalau tak hilang, mesti lagi banyak kan :)

    ReplyDelete
  20. wah banyak juga koleksi baju batik... tapi betul la...saya tgk abang saya pakai baju batik mmg nampak macam "dato' kawasan" heheheheh....

    ReplyDelete
  21. tolonglah kasi selai kat Arz.. shian dia Zumal.. ehehhe..

    ReplyDelete
  22. Wahhh..first time tau pasal tips gosok baju batik.
    Saya ada jugak baju batik, tapi jarang pakai.

    ReplyDelete
  23. Kemain segak berbaju batik. Hehehe Tuu laa. Asal baju batik jer YB. Haha
    Aiii habis hilang ? Ada jugak yang sanggup rembat eyh --'
    And thanks for da tips. Siyesly baru tau pasal nie :)

    ReplyDelete
  24. siap ada tips nak iron lagi. bagus sangat haaaa

    tapi awat dorang buat lagu tu dekat zumal. ntah2 saje pedajal tak. hishhh

    ReplyDelete
  25. Pakai cemuih kena tuck in <--- apa maksudnya

    ReplyDelete
  26. pesal muka mencuka je senyum lah sikit heeeee

    ReplyDelete
  27. baju batik kena curi? mestilah...baju batik kan MAHAL

    ReplyDelete
  28. mmg sukar jaga baju batik ni sensitif..dah le harga mahal pastu perlu jagaan rapi...

    ReplyDelete