Booking.com
Booking.com

15 Oct 2015

KETURUNAN PART 1

Assalamualaikum  dan salam sejahtera  semua. Dari mana kita sebenarnya? Siapa kita? Apakah asal usul kita? Pasti kita semua arif tentang keluarga kita. Kerana bila kita lebih kenal siapa keluarga kita pasti kita akan lebih akrab dengan keluarga dengan terbinanya jalinan ukhwah yang baik.

Arwah Tok Wan 

Hari nie tergerak nak bercerita tentang asal usul Zumal disebabkan topik nie jadi bualan kami dalam group WhatsApp  #BloggerUtara. Untuk part 1 Zumal nak cerita pasal asal usul sebelah mama. Sebab Zumal lebih rapat dengan keluarga  sebelah mama. Zumal juga dibesarkan oleh arwah tok wan iaitu ayah mama.

Mama Zumal dilahirkan di Kulim, kampung arwah tok lama (tok asal Zumal). Kemudian dibesarkan di Perlis.

Tok asal Zumal anak seorang pegawai polis yang berasal dari Kulim dan ditugaskan di Perlis. Tok wan kenal pun kerana ada satu kes polis melibatkan adik tiri tok wan. Jadi bila pegawai polis tu tolong kes tu bermulalah persahabatan tok wan dengan arwah tok.

Setelah berkahwin mereka dikurniakan 8 orang anak. Tapi seorang daripada mereka meninggal kerana sakit perut dan demam panas.

Bercerita pula tentang arwah tok wan pula. Arwah tok wan dibesarkan oleh bapa tiri. Bapa kandung tok wan seorang penggiat teater bangsawan dan sentiasa berada di luar negeri Perlis. Kejadian ini membuatkan bapa tok wan berpisah dengan mak tok wan, iaitu moyang Zumal la.

Disebabkan tok wan hidup dengan bapa tiri jadi tok wan mencari duit belanjanya sendiri. Bapa tiri tok wan juga seorang penggiat teater bangsawan dan juga nelayan. Tok wan pernah menceritakan beliau cari daun (tak ingat nama daun tu) untuk dibuat tali dan dijual ke kedai runcit berdekatan.

Arwah juga pandai membuat bakul dan tikar dari mengkuang untuk dijual untuk menampung keperluannya seharian. Tok wan pernah cerita bila beli seluar panjang, beliau akan potong seluar tu jadi dua bahagian dan dijadikan seluar pendek.

Bila dah meningkat belasan tahun, tok wan dapat tawaran menjadi guru. Beliau melanjutkan pelajaran di SITC, sekarang nie UPSI la kan. Walaupun dah jadi guru, beliau lakukan part time buat perabot dan menjadi tukang rumah setelah berkahwin.

Tok wan pernah supply perabot untuk sekolah di dalam Perlis nie dan rumah kampung Zumal yang duduk dulu tok wan buat seorang diri ja. Selain tu tok wan buat kuih jual dan pelbagai part time lain.

Arwah tok wan bersara dalam jawatan guru besar pada tahun 1988. Tahun tu juga arwah tok pula meninggal. Zumal baru berumur 4 tahun. Hujung tahun 1988 tu arwah tok wan berkahwin pula dengan tok Zumal sekarang nie yang beasal dari Bagan Serai, Perak.

Zumal dan tok

Setelah arwah tok wan tak ada, Zumal hanya tinggal berdua dengan tok. Nantikan Part 2 Zumal nak cerita pasal asal usul ayah pula...

16 comments:

  1. wah kata nak buat entry.. last jadi entry ya.. itulah, kekadang kalau tak diceritakan maunya hilang salasilah family nih..

    ReplyDelete
  2. salahsilah keluarga kita mmg patut kita ketahui..nk tahu juga tntg salasilah zumal sebelah ayah pula.

    ReplyDelete
  3. terkejut gak tadi bila zumal ckp arwah tok rupanya tok yang lain

    ReplyDelete
  4. Wah bagus..bila kita tahu salasilah kita akan lebih hargai satu sama lain..part 2..next...

    ReplyDelete
  5. wah entri asal usul keturunan ya...

    ReplyDelete
  6. bakat zumal menega ni mesti dapat dari keturunan arwah tok wan zumal kan

    ReplyDelete
  7. Bestnya kalau dapat tahu asal-usul family kita... Bagus Zumal!

    ReplyDelete
  8. boleh dibukukan ni nnt...utk tatapan next generasi

    ReplyDelete
  9. pantas Zumal..setiap perbincangan group #bloggerutara jadi entri..terbaik..

    ReplyDelete
  10. menarik perjalanan kisah tok wan, Al Fatihah.

    ReplyDelete
  11. Panjang susur galur keturunan tok zumal..

    ReplyDelete
  12. Memang bagus kalau dapat tau salasilah keturunan kita

    ReplyDelete
  13. maknanya mak zumal bkn anak tok wan la kan ... ish , nanti sis baca bhgn ke dua lak .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak zumal anak tok wan cuma bukan anak tok...

      Delete
    2. Mak zumal anak tok wan cuma bukan anak tok...

      Delete