3 Sep 2015

JEREBU DI PERLIS

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Rasanya dah minggu kedua Perlis menghadapi jerebu. Walaupun ada kalanya hujan melanda tapi jerebu nie seperti degil.

Dua hari lepas Zumal demam dan selsema akibat cuaca yang tak berapa sihat macam nie. Pagi tadi semasa keluar dari rumah untuk ke tempat berniaga kelihatan suasana keliling agak kabur. Berjerebu teruk. 



Indeks Kualiti Udara

Setelah sampai di tempat berniaga Zumal sempat semak indeks kualiti udara atau ipu bagi Kangar adalah 107 iaitu pada tahap kuning bermaksud udara tidak sihat. Berbanding pukul 7.00 pagi hanya sekitar 101 sahaja.

Jika korang nak mendapatkan bacaan semasa indeks kualiti udara di tempat korang boleh la semak di SINI.

Aplikasi di smart phone Zumal juga beri amaran bahawa hari nie tahap pancaran UV juga amat tinggi di Kangar. Kalau nak keluar perlulah pakai pakaian yang dapat melindungi kulit.



Kepada korang semua, kurangkanlah aktiviti di luar bangunan yer. Semoga perkongsian ini bermanfaat buat korang.

45 comments:

  1. Tulah zumal..kat area kak yan pun sama..kena pakai penutup mulut tu zumal..take care zumal

    ReplyDelete
  2. Sungai Petani pun berjerebu. Antara yang teruk di Malaysia. Banyak aktiviti dibatalkan.

    ReplyDelete
  3. tadi Fidah call mama kat kg..Dia kata sekarang ni sidai baju..baju pun bau asap.jerebu...hukhuk

    ReplyDelete
  4. Assalam zumal,
    samaaaaa laaaa
    penang pun jerebu
    dari minggu lepaih lagi hokeyh

    ReplyDelete
  5. br kemarin p jogging...bhya jgk

    ReplyDelete
  6. rasanye kat mana-mana pun jerebu ni still b'leluasa.....panas

    ReplyDelete
  7. oh yeah KL here is same
    hazy :(

    ReplyDelete
  8. itulah rasa nak batuk pun ada nih.. petang semalam balik dari meeting pun nampak jerebu teruk macam kabus dipagi hari rupanya..

    ReplyDelete
  9. ms tu, boleh dikatakan hari2 cerita psl peristiwa ni

    ReplyDelete
  10. subhanallah..moga semua berhati hati..tingkatkan penjagaan kesihtan..

    ReplyDelete
  11. semoga jerebu cepat pulih dan ambil tindakan mencegah k. Di Penang agak teruk semalam tetapi melalui kamera tak nampak teruk

    ReplyDelete
  12. Kawasan di tempat saya ni pun agak teruk juga.. mudah2an lah dpt segera reda.. risau hal2 kesihatan terutama klu yg ada asma..

    ReplyDelete
  13. ish3xx.. bahaya klau jerebu ni...

    ReplyDelete
  14. salam singgah sini zumal...adik diana yang baru sampai kat semananjung pun kata jerebu ...semoga zumal berhati2 dan jaga diri yer....

    ReplyDelete
  15. salam singgah sini zumal...adik diana yang baru sampai kat semananjung pun kata jerebu,diana pesan kat adik hati2 dan jaga diri masa kat sana dan semoga zumal juga berhati2 dan jaga diri yer....

    ReplyDelete
  16. Ptutlah dok rasa kering tekak..

    ReplyDelete
  17. follow sini.. follower ke 748..

    alhamdulillah kat sini ada hujan jugak.. berkurang sikit jerebu..

    ReplyDelete
  18. kat phg xder jerebu langit elok terang masuk kl terus berubh view..

    ReplyDelete
  19. Tempat bunda 2 hari ni memang berbahang sangat....malas nak keluar rumah...

    ReplyDelete
  20. Kat area bangi rumah MV pun berjerebu, kalau keluar sure memang balik jadi tak sihat la..

    ReplyDelete
  21. banyakkan minum air kosang dan guna penutup mulut serta hidung ketika berada di luar..

    ReplyDelete
  22. kurangkan buat aktvt luar & jaga kesihatan ^_^

    ReplyDelete
  23. bdk2 pon patut kurangkn xtvt luar...boleh demam tu

    ReplyDelete
  24. sama la.., kt subang pun jerebu gak., rasa nya mna2 pun sama gak kot huhu

    ReplyDelete
  25. sini pun teruk. so jaga kesihatan apa ye

    ReplyDelete
  26. Asalamualaaikum..apa khabar..kembali dalam arena blog...datang jenguk ya ..Etuza linkkan..

    ReplyDelete
  27. sy ingtkan belah2 utara xkena.. tapi bila smpai kedah ptg semalam.. mak aih... brjerebu jgk... huhuhu

    ReplyDelete
  28. Kena minum air putih banyak-banyak musim jerebu ni

    ReplyDelete
  29. Teruk juga jerebu sekarang kan. Kalau keluar kena pakai mask muka. Minum air putih banyak-banyak.

    ReplyDelete
  30. penang pun jerebu teruk jugak.. tapi alhamdulillah, lepas dah 3 malam berturut-turut hujan, jerebu dah kurang..

    ReplyDelete
  31. kat sini pun teruk juga . alhamdulillah , dah beberapa hari ini hujan saja ...

    ReplyDelete
  32. semoga bro terus sabar dan sihat hendaknya

    ReplyDelete
  33. Skrg ni jerebu 1 malaysia kot..pahang pun sama..

    ReplyDelete
  34. kena banyak minom air masak.. jangan duduk luar lama sngt..
    huhu.. hari ni hujan.. lega sikit..

    ReplyDelete
  35. minggu lepas dekat sini pun jerebu kuat. sampai kena kuarantin uwais main dekat luar. minggu ni alhamdulilah hujan hari2 jerebu pun dah hilang. alhamdulilah

    ReplyDelete
  36. jgn kata di perlis..semua tempat jerebu teruk!!! IPU sgt tggi...perlu pasang lampu kereta...selagi x de hujan jerebu xkan kurang..ya Allah...bantulah kami

    ReplyDelete
  37. dgr berita katanya jerebu datang dari indonesia kerana kebakaran terbuka

    ReplyDelete
  38. rupanya punca jerebu dari kebakaran terbukan di indonesia

    ReplyDelete
  39. Wah Jerebu Oh Jereu Semakin menabal di nagara kita . Index Pencemaran Udara (IPU) semakin meningkat. Ini bahaya ni.... pihak terbabit perlu pantau...kena pakai topeng muka dah sekarang ni.

    ReplyDelete