17 Aug 2015

CARI PENYAKIT


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Selamat bekerja k. Apa kaitan penyakit dan gambar? Nanti Zumal cerita.

Mee Udang Pak Long

Family Zumal memang cukup suka makan mee kuah dan meemee rebus. Lagi satu menu yang menarik minat Zumal yang termasuk kategomeemee adalah Mee Udang. Semalam tok request nak makan mee udang. Mee udang yang paling rare kat Perlis nie adalah Mee Udang Pak Long. Warung Pak Long nie dekat je dengan rumah Zumal. Warung Pak Long nie terletak di Medan Selera Repoh bersebelahan Petron. 

Mee udang nie dipenuhi udang yang besar-besar. Yang buat Zumal suka adalah kuahnya yang sangat sedap. Bila kuah sedap segalanya yang terendam dalam tu jadi sedap. Kiranya habis licin Zumal belasah. Sangat sedap.

Penyakit

Apa yang penyakit. Zumal alergik dengan makanan laut. Ia buat Zumal gatal satu badan. Antara yang Zumal kena pantang adalah udang, ketam, sotong dan kerang. Kalau makan bukan setakat gatal tapi kaki Zumal akan rasa cramp dan mungkin demam. Dulu masa kerja JKM, dorang selalu buat makan-makan dekat restoren makanan laut. Pernah 3 hari demam sebab makan semua tu. Anak saudara tok pun pernah belanja Zumal makan sampai Zumal demam seminggu. Kenapa tak serik yer. Sebabnya sedap. Haha. Sekian.

26 comments:

  1. jaga kesihatan jgn ikut selera sgt zumal...badan yg merana. sesekali oklah.

    ReplyDelete
  2. meriahnya udang.. sedap tuh.. sama laa alergik jugak.. dulu tak pun, dalam 5 tahun kebelakangan nih bukan boleh sangat makan seafood, telur dan susu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam uols,
      si Boboboy eczema
      memang dari baby tak bagi makan seafood gitew

      Delete
  3. salam dan selamat pagi zumal... yang sedap tu lah penyakit...

    ReplyDelete
  4. ayah murni pulak xboleh makan seafood langsung..kalau makan terus muntah sampai kosong perutnya..pernah mak masak mee goreng boh udang..tapi udang adik2 dah ambik mkn semua..ayah blk kerja makan mee tu.. lepas tu ayah muntah..bila dia tanya mak baru dia tahu mak boh udang..kesian ayah..

    ReplyDelete
  5. CP dulu alergik gak..kalau silap makan mesti habis gatal2..sekarang Alhamdullilah dah boleh makan cuma kena makan sikit-sikit dulu

    ReplyDelete
  6. AsSalam zumal,
    Saya pula tak makan udang. Tidak ade elergik tapi kurang minat dgn rasanya. Kalau mee rebus tu memang feberet... :)

    p/s: Relaks Minda kini beroperasi di blog baru @ www.dammahumnib.com. Selamat datang...

    ReplyDelete
  7. oh.. kena jga baik2la zumal..jgn smpai terlggr pntg..

    ReplyDelete
  8. Sedapnya tengok mee udang tu. Lama tak makan mee udang.
    Saya pun ada masalah allergic kalau makan seafood, especially kalau tak fresh...tapi kalau tekak nak makan jugak, kena stand by ubat... :(

    ReplyDelete
  9. Akak tak ada alahan makan seafoid..

    Take care zumal

    ReplyDelete
  10. Salam singgah sini zumal...kalau diana tak ada alergik dengan makanan laut ni...tpi kalau adik diana sama dengan zumal..alergik dengan makanan laut..

    ReplyDelete
  11. Hihi. Dah tau alah seafood, telan jugak mee udang ni ye~ :P VitaminSuci.

    ReplyDelete
  12. SALAM ZUMAL.
    MAKAN SELAGI MAMPU...
    TAPI JANGAN MEMUDARATKAN DIRI.

    http://jmbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. mewahnya udang dia zumal..memang boleh lupa sakit ni..Allah..hirup kuah dia..hamboi..best ni..

    ReplyDelete
  14. Zumal sama macam kawan Sha. Alergik seafood. Tapi tapi tapi, seafood sedap. Nak nak pulak mee udang. Alamak. Sedapnya!

    ReplyDelete
  15. ishh....Zumal ni...dah tahu alergic nk juga mkn eh...ishhh...sakit kang sape susah..dah le duduk ngan tok...nampak JM dh nk start bebel....heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saje nak dengar JM bebel... Eh, padan muka zumal tu JM, degil sangat ^-^

      Delete
  16. itulah kan JM pun pantang nampak mkanan sedap pasti akan langgar pantang...sakit tu kemudian heee

    ReplyDelete
  17. Assalam zumal,
    he3
    sama laaaaaaa
    benda yang tak boleh makan tuuuuuuu laaaaa yang sedap kan3

    ReplyDelete
  18. rasanya ada pil utk alahan ni . beruntunglah CM x de alahan mcm ni . semua blh masuk ... hehehee

    ReplyDelete
  19. Ekin alergik gak xleh mkn semua tu

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah sha xde allergic2 nie.. tp adik ha pun xle makan makanan laut nanti gatal2 kat mulut..kadang2 tu sampai merah2.. zumal boleh makan tp jangan makan banyak sangat kalau da teringin sangat tau..

    ReplyDelete