Booking.com
Booking.com

18 Jul 2015

KAMI NAK RAYA JER




Assalamualaikum, Salam Syawal dan salam sejahtera semua. Apa khabar korang semua? Alhamdulillah moga semua sihat selalu disamping keluarga tercinta.

"Jemput la makan"
"Kami nak raya jer"
Raya jer. Itulah dialog anak-anak zaman sekarang. Tapi apa maksud raya pada mereka. Raya is salam bersalaman, bermaafan or raya tu means 'duit raya'.

Lebih malang ada yang bagi salam dekat pagar tapi bila kita buka pagar just beraya kat pagar jer. Fuh raya macam tu ker?

Apa pula maksud raya kepada korang? Macam tu gak ke? Selamat berhari raya semua. Wassalam...

15 comments:

  1. mungkin diorang nak bersembang2 tapi tak larat nak makan dah kot :D

    ReplyDelete
  2. Macam-macam ragam..
    Tapi anak-anak yang memeriahkan suasana

    ReplyDelete
  3. Dah masuk raya ke dua nie. Saya belum pegi beraya lagi. kuikuikui.....
    Tapi, biasalah budak budak :) Biarlah mereka menikmati zaman kanak2 dengan riangnya haha ^^

    ReplyDelete
  4. Masa yan kanak2 dulu lagi lah hari...tuan rumah siap cakap..nak makan ke nak duit raya...tentulah kami pilih duit raya...:-))

    ReplyDelete
  5. eh why I canlt close your "Don't forget to join with our community" column
    (bit distracting and annoying here when wanna give comment)
    raya for me is just like cny celebration
    it is family get together time especially those who work out of the hometown
    that's why we have balik kampung and it's time to have a look on our beloved parents
    i remember last time Malay dun have this duit raya...perhaps it is originated from 'angpao'
    from the angpao persepctive, I already embarrassed to receive it from the elder
    to get more angpao does not make me become rich, instead just a pocket money to use
    angpao from traditional view, it is a kind of blessing of the elder/married to the younger one
    so if they give us, I will much appreciate it, blessing tu tak kan kita tolak kan, so i will say thank you along with some nice words
    but one thing is I never ever go to stranger house just to get angpao...I dun wan to be a cheapo
    I notice during cny, those cleaners like to ask angpao from house owners...
    I just feel like something wrong...
    if you want money, just work hard for it and not ask from strangers around....they don't owe you anything
    angpao tu kena bagi seikhlas hati...that's what I'm thinking...no point giving like 'terpaksa'
    so if you feel like don't wanna give especially stranger, you can just go with it...LOL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Like terpaksa yer, sy rasa ada yg tak kena tu sbb ia boleh close selalunya

      Pasal angpao tu memang kita ikhlas tp kan sy ada problem nak berjalan, dorang tak nak masuk just kat luar pagar tunggu sy keluar. Sekurangnya masuk la, angpao tu ade ^-^

      Delete
  6. dah kenyang makan juadah raya tu sbb singgah nak beraya saja heh..heh..

    ReplyDelete
  7. Lawa baju raya zumal, kehkeh.
    Tpi bebudak zaman skrg mmng cmtu, kadang2 diorg beraya x masuk rumah pun, nak duit raya je xD

    ReplyDelete
  8. skrg dah up sikit.. "kami datang nk bergambar je.." hehehe

    salam aidilfitri... maaf zahir dan batin...
    #BloggerUtara

    ReplyDelete
  9. klu sini slalu pksa je wlaupun minum siked..klau x xmau bgi det rya..hehe..
    tpi taun ni xjumpa la bebudak mai braya sbb kerja..

    ReplyDelete
  10. klu kat kg sis , kami bagi mkn dulu . bila mrk kata nak balik , salam sambil bagiduit raya . selalunya mrk cuma ambik masa 5 minit je ... mmg mentaliti mrk nak duit raya je ...

    ReplyDelete
  11. Kita sbg ibu bapa kena mainkan peranan untuk didik anak2..Pada sha raya nie besar ertinya.. saudara mara jauh dan dekat berkumpul..saling beramah mesra..bkn setakat duit raya..

    ReplyDelete
  12. Assalam zumal,
    kaaaaaaaaaaaannnn
    minum pun xmo

    ReplyDelete