Booking.com

2 Jul 2015

#Cabaran20Hari PENGALAMAN MANIS ZUMAL DI BULAN PUASA


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Alhamdulillah hari adalah hari terakhir fasa pertama #Cabaran20Hari.
Hari ni Zumal bakal membicarakan tentang pengalaman manis Zumal di bulan puasa. Sebenarnya pada Zumal seperti tiada yang indah dalam hidup Zumal. Cuma memori berpuasa bersama arwah tok wan paling manis Zumal rasa.

Tok wan Zumal orangnya garang dan tegas tapi paling best dia terlalu sayangkan Zumal. Sampai Zumal dah besar pun arwah tok wan tetap buatkan baju raya untuk Zumal. Arwah tak suka beli, segalanya tempah di taylor. Arwah nak segalanya peefect. Memang dia macam tu. Arwah hanya tempah pakaiannya, tok dan Zumal di sebuah taylor yang agak mahal di Perlis. 

Setiap tahun bila start puasa beliau akan ajak Zumal ke Kangar. Kekadang Zumal tak diberitahu nak ke mana. Masa tak ada motor lagi kami akan naik bas atau teksi ke Kangar. Tapi kalau kami turun di area Stesen Bas Ekspres Kangar, dalam hati boleh agak yang tok wan nak tempah baju. 

Bukan sekadar baju melayu sahaja, selalu untuk Zumal arwah buatkan baju kemeja juga untuk pakai masa raya nanti. 

Pernah suatu ketika, masa ambil baju raya di taylor tu, rupanya tok wan hanya tempah baju untuk Zumal. Untuk dia dan tok tak ada pun. Arwah utamakan Zumal. Sedih kisah nie tapi itulah keindahan bersama arwah. Mengalir air mata Zumal masa menaip entri nie. Tok wan, Mal sayang sangat pada tok wan. Kenapa pergi dulu sebelum Mal. Mal belum pun sempat puas bersama tok wan. 

Rakan2, jom sama-sama sedekahkan Al Fatihah buat arwah Tok Wan Zumal. Al Fatihah...

#Cabaran20Hari

19 comments:

  1. Salam Ramadhan.. Al-fatihah untuk arwaj tok wan cik zumal.. pengalaman puasa zaman dulu-dulu mmg meriah.. macam2 feel kan..

    ReplyDelete
  2. Al-Fatihah untuk arwah tok wan Zumal..Semoga rohnya tenang di sana..

    ReplyDelete
  3. al-Fatihah..

    semua tu jd kngn terindah...

    ReplyDelete
  4. Adeh... sedih pepagi baca entri Zumal ni. Arwah mesti proud dengan Zumal..

    ReplyDelete
  5. sabarlah zumal...kenangan manis pun akan meembuat kita menangis mengenanginya..lbh lagi saat puasa menjelang raya...

    ReplyDelete
  6. sedihnye kisah zumal ni
    bertuah dpt tok mcm ni
    syg betul tok kat cucu dia sorg ni eh
    semoga arwah tok ditempatkan bersama2 org yg beriman

    so skrg ni sape yg buatkan baju raya zumal?:)

    ReplyDelete
  7. Al-fatihah...btuah Zumal dpt tok wan cmtu

    ReplyDelete
  8. Terkesan dgn kisah ni.. kasih seorang insan yg tidak sesekali Zumal dilupakan. Semoga Allah sentiasa mencucuri rahmat ke atas rohnya dan menempatkan Tok Wan dikalangan org2 yg beriman.. aamiin.
    Al Fatihah.

    ReplyDelete
  9. Assalam Zumal,
    AlFatihah
    Jangan sedeh2 naaa
    Yang pergi tetap pergi
    kita yang hidup teruskan kehidupan sebaik mungkin hokeyh
    chaiyok3 zumal

    #BloggerUtara

    ReplyDelete
  10. al fatihah buat arwah...
    kenangan manis semua tu

    ReplyDelete
  11. al fatihah ... jagalah tok sebaik mungkin ya . itulah peninggalan arwah tok wan yg sgt berharga ...

    ReplyDelete
  12. Terharunya baca...

    Al fatihah.. semoga arwah tok wan ditempatkan dikalangan orang beriman...

    ReplyDelete
  13. al-fatiah buat tok wan dan semoga tok sentiasa sihat aminnn

    ReplyDelete
  14. al fatihah buat arwah tok wan.. raya ni pegi ke kubur

    ReplyDelete