13 Jun 2015

MALU BERTANYA SESAT JALAN TAPI...

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hari nie hujung minggu yang agak... emmm tak tahu la. Hehe. Tak ade nak gossip pun tapi sebenarnya sekadar nak kongsikan pada kawan-kawan semua.

Pagi tadi Zumal tiba di Putrajaya Sentral jam 5.00 pagi. Awal gila. Bagus la awal. Zumal bersiap mandi dan solat kat Putrajaya Sentral, Alhamdulillah kemudahan yang baik. Dalam pukul 7.00 Zumal naik bas L05, atas makluman orang kaunter jika nak ke persint 5. Dah dalam bas, rupanya bukan bas itu yang patut Zumal naik. Silap bas. Akhirnya jalan2 dalam bas sampai ke stesen bas semula. Jam pukul 8.00. Best pusing2 satu Putrajaya dengan bas.

Bila tiba di stesen tukar la bas L10 pula. Memang nasib. Naik sampai juga ke persint 5 tapi tempat dituju tak jumpa. Pusing jalan kaki jer. Tengok jam pukul 11.00 lebih. Zumal tahan bas kembali ke Putrajaya Sentral. Makan. Siap. Tetap dengan tujuan asal. Nak ke SBB. Tanya teksi dorang tak tau. Tunggu punya tunya tunggu ada pemandu teksi yang boleh dianggap hero bawak Zumal ke tempat tujuan. Rupanya memang betul laluan tadi cuma bertanya bangla dia cakap itu tempat kapan orang mati. Haih. 

Sekarang selamat sampai Taman Cabaran. Waze tunjuk persint 5 tapi sebenarnya persint 20. Tanya orang dan waze bukan penentu korang sampai ke tempat tujuan. Itu je nak citer.


20 comments:

  1. waze pun kadang kadang tak betul juga.

    ReplyDelete
  2. hahaha memang akan sesat
    putrajaya bukan main besar
    walupun dah pergi berkali-kali
    less than 10
    tapi juga takut pergi sana sesat

    ReplyDelete
  3. Hihihi..awat x ckp nak mai putrjaya. Diana selalu g putrjaya...bezenya x naik Bas. Drive sendiri. Kdg2 sesat barat jugak...hihihihi

    ReplyDelete
  4. betul tu Zumal...waze ni ade sesetengah tempat die mmg tak boleh dipercayai..sue dah kene...pusing punye pusing...tak jumpe...bila tanya org...jalannya depan mata ja....sbb segala maklumat dalam waze ni kan diberi oleh penggunanya...agak2 naseb la...kalau tgh bandar mgkin betul..tapi kalau kawasan pggir bandar atau kampung, baik tanya orang jela....

    singgah amik udara pagi kat sini! :)

    ReplyDelete
  5. Fuhh mmg dugaan betul tu kan.. Dlm sibuk2 blogger2 buat treasure hunt, Zumal pun lalui treasure hunt sendiri.. cabaran betul.. syukurlah dpt juga kita berjumpa walaupun waktu tak mengizinkan utk bersantai lama2.. :) :)

    ReplyDelete
  6. Assalam zumal,
    laaaaaaa
    cobaan
    uols cotik2 kaaaaaa??? he3

    ReplyDelete
  7. tersesat kat bandar ok lagi boleh pusing2 cari kan zumal..ada hikmah sebaliknya tu...

    ReplyDelete
  8. huhu., takpa la., tmbah pengalaman.,

    ReplyDelete
  9. sis pernah sesat nak keluar highway dan balik seri kembangan wpun dah selalu pi putrajaya ... heheheee

    ReplyDelete
  10. tudia la kan. tanya orang pun boleh sesat. guna waze pon belum tentu betoi hehehe.

    ReplyDelete
  11. belum pernah lagi guna menda ni

    ReplyDelete
  12. Sha kalau nak pegi tempat yang tak pernah pegi, guna 2 benda. Waze & google maps. Sebab dah selalu sangat sesat.

    ReplyDelete
  13. kasihan nya..2 kali naik bas tetap x sampai ye..pesal x whatapps JM je...boleh tolong hantarkan

    ReplyDelete
  14. lorrr...siannyeee...banyak kali turun naik bas....nasib baik jupa jugak yee...dugaan :)

    ReplyDelete
  15. Dugaan yang harus di tempuhi sebelum sampai ke tempat yang di tuju...semua tu adalah pengalaman kan zumal....

    ReplyDelete
  16. Xpela, dia nak bg DZ pusing Putrajaya dulu.. :)

    ReplyDelete
  17. dah lama taman cabaran..nak pergi pun susah..

    ReplyDelete