Booking.com
Booking.com

27 May 2015

NIKMAT BERNIAGA


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Ini versi life update ketika sedang berniaga. Sekarang Zumal masih berniaga di kiosk sehingga jam 10.00 malam ini. Kali nie Zumal nak kongsikan apa yang Zumal rasa sejak menceburi bidang perniagaan ini.

Seperti yang tahu, Zumal nie part time blogger aje. Kerja pun skop part time juga. Kerja sambilan harian di sebuah jabatan kerajaan. Gajinya Zumal terus terang kat sini RM54 sehari. Cuti potong gaji walaupun ada mc. Bukan tak syukur gaji sebanyak tu tapi ada peluang kita grab apa salahnya. Walaupun kerja Zumal tu gajinya RM 54 tapi bila berniaga nie dapat RM2 pun Zumal dah rasa teruja sangat. Nikmatnya rasa lain. Itulah manfaat dari rezeki berniaga. Penat lelah dari usaha sendiri. 

Kenapa Zumal berniaga? Pertama sebab berniaga rasa bebas. Kedua lebih peluang untuk meningkatkan diri. Ketiga, masa bersama keluarga tu lebih. Kalau kerja ontime kena punch card, berniaga nie boleh gak sarapan sama-sama dengan tok. Lunch dengan tok. Tok tak rasa kesorangan. Lagi pun Zumal tak suka kerja dengan orang atau diberi arahan itu ini. Walaupun kerja sendiri lebih berat dari arahan orang tu, tapi dalam jiwa nie tak ada sikit tekanan pun. Dalam Al Quran pun dah sebut rezeki nie 9/10 adalah berniaga. Lagi pun Zumal terdedah dengan perniagaan sejak umur 12 tahun. Nak tahu? Nanti Zumal ceritakan sejarahnya... hehe...

15 comments:

  1. semoga terus sukses dlm bisnis...wah banyak income ni

    ReplyDelete
  2. Pepero yg kotak besar tu brape zumal?

    ReplyDelete
  3. gud luck zumal.. sy pn suka brniaga jgk tapi peluang n ruang xde lagi.. inshaAllah one day.. amin

    ReplyDelete
  4. wow banyaknya gaji sehari rm50. semoga terus maju! :D

    ReplyDelete
  5. berniaga ni bila ada orang beli tu nikmat dia masya-Allah memang gembira sgt2.good luck zumal.

    ReplyDelete
  6. Bagus niat Zumal tu utk perbanyakkan masa dgn tok. Semoga sentiasa dimurahkan rezeki dan sukses dlm perniagaan... aamiin. :)

    ReplyDelete
  7. Bagus niat Zumal tu utk perbanyakkan masa dgn tok. Semoga sentiasa dimurahkan rezeki dan sukses dlm perniagaan... aamiin. :)

    ReplyDelete
  8. minat jugak berniaga ni . tapi tulah banyak benda nak fikir . minat memang minat

    ReplyDelete
  9. Semoga perniagaan DZ bertambah maju...fighting!!

    ReplyDelete
  10. Assalam zumal,
    kerja ka menega ka sama sajork
    tujuan nak cari rezeki halal kan3
    pa pun semoga zumal terus sukses naaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  11. usaha tangga kejayaan...u can do it

    ReplyDelete
  12. suka tengok zumal bila dah jadi usahawan ni. ;)

    ReplyDelete