26 Mar 2015

VERSI DAN NAMA ANDROID YANG MENARIK

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Zumal nak kongsikan tentang versi nama android sebab petang semalam sebelum pulang bekerja rakan sekerja Zumal bertanyakan apakah itu Android Jelly Bean? Memang Zumal tahu versi android nie dinamakan dengan nama makanan. Sebab tu Zumal rasa menarik untuk dikongsikan. Kenapa namanya begini tidak pula Zumal tahu. Tapi apa yang boleh Zumal kongsikan hanya nama-nama versi android yang ada kat dunia ini.


Android 5.0 Lollipop


1.0 Apple Pie / Angel Cake

Pertama kali dikeluarkan pada 23 September 2008 dengan fungsi yang masih sangat sederhana. Smartphone yang menerapkan versi ini pertama kali adalah HTC Dream atau orang Amerika mengenalnya dengan nama T-Mobile G1 pada Oktober 2008


1.1 Banana Bread / Battenberg 

Versi ini mendapat pembaharuan dan diperkenalkan kepada umum pada 9 Februari 2009. Terjadi beberapa kemajuan serta pembaharuan dari versi sebelumnya, seperti kemampuan menyembunyikan dan menampilkan tombol panggilan serta menyimpan lampiran pesan dan lain-lain.


1.5 Cupcake

Baru pada versi inilah Android berani mempamerkan kemampuannya. Secara rasmi, versi ini adalah versi pertama yang menggunakan nama kod berdasarkan nama makanan penutup hidangan atau pencuci mulut. 


1.6 Donut

Baru pada 15 September 2009 versi terbaru muncul dengan nama “Donut”. Versi ini adalah pembaikan pada bug OS yang sering melakukan reboot sendiri ketika membuka foto dan video dari kamera. Pada versi ini juga menambahkan fungsi untuk ukuran layar besar dan fungsi navigasi turn by turn.


2.0 Eclair

Bagi yang belum tahu, Eclair adalah hidangan penutup yang bentuknya persegi panjang dengan krim ditengahnya dan diatasnya terdapat lapisan coklat. Versi ini diperkenalkan pada Oktober 2009 yang mana hanya selisih 1 bulan dengan versi sebelumnya. Fungsi yang paling kentara pada versi ini adalah keberadaan bluetooth 2.1 sebagai media bertukar data serta fungsi baru pada kamera, seperti digital zoom, ive wallpaper, multi-touch serta beberapa fungsi lain.


2.2 Froyo / Frozen Yogurt

Diperkenalkan kepada umum pada bulan Mei 2010 yang mana terdapat peningkatan kecepatan serta penambahan kemampuan Javascript pada browser Google Chrome.


2.3 Gingerbread

Versi ini melakukan penambahan fungsi untuk SIP internet calling, penambahan kamera sebagai video call, kemampuan nirkabel NFC, sensor giroskop dan sensor lainnya. Tidak lupa fungsi download manager dan beberapa fungsi lainnya.


3.0 Honeycomb

Sereal jagus manis khas madu ini diperuntukkan khusus untuk tablet. Dilancarkan pada Februari 2011. Banyak penambahan serta peningkatan fungsi yang terjadi, tetapi fungsi ini hanya berlaku pada tablet, seperti holografis, redesign papan kekunci virtual  untuk memudahkan tablet user dalam proses menaip dan beberapa kemampuan lain.


4.0 Ice Cream Sandwich

Versi ini adalah kombinasi antara Honeycomb dengan versi sebelum-sebelumnya, dimana diperuntukkan pada smartphone, phablet dan tablet. Dengan keberadaan versi ini, para developer tidak berasa keliru dengan segmen gadget tertentu. Dari namanya kita boleh membayangkan bentuk hidangan ini, yaitu ice cream dalam lapisan cookies coklat yang biasanya berbentuk persegi panjang.


4.1 Jelly Bean

Diperkenalkan pada 27 Juni 2012 pada konferensi Google I/O. Perkembangan banyak terjadi pada versi ini yang membuatnya menjadi versi android yang tercepat dan terhalus yang pernah ada. Pengalaman berbeza boleh kita dapati dari interfacenya serta pengenalan Google Search dengan kemampuan baru.


4.4 KitKat

Sebelum dirasmikan, para pengamat gadget memprediksi bahawa untuk versi lanjutan dari Jelly Bean akan diberi nama “Key Lime Pie”, tapi ternyata rumor tersebut salah. Penamaan untuk versi ini cukup mencengangkan kerana mengambil nama produk coklat yang memang sudah terkenal sebelumnya. KitKat dengan berbagai perubahan dan penambahan fungsi sebagai penyempurna. Keunggulan dan kelebihan KitKat dari versi sebelumnya cukup signifikan. Dan yang cukup unik adalah penambahan fungsi inframerah yang dulu pernah digunakan pada phone bukan android. Pemanfaatan teknologi yang seperti apakah yang membuat inframerah dihidupkan kembali? Kita tunggu saja perkembangan teknologi dari robot hijau ini.


5.0 Lollipop

Android versi terkini. Versi ini Zumal belum buat kajian lagi.

6.0 Marshmallow

Android versi terkini diperkenal pada 17 Ogos 2015. Android ini memperbaiki kelemahan pada versi lollipop. Katanya versi lollipop dahulu agak berat dan makan bateri tapi kali ini marshmallow memberi lebih penjimatan bateri. Di samping itu terdapat pelbagai fungsi lebih menarik. Klik SINI untuk ketahui lebih lanjut tentang versi android terbaru ini.



Segala maklumat ini Zumal dapatkan di BLOG INI. Moga perkongsian ini membantu kita mengenali versi-versi android yang ada.


19 comments:

  1. sumenye name makanan yang comel2 kan zumal
    heehehe

    ReplyDelete
  2. Cik Mimir guna android jellybean je..hehehe

    ReplyDelete
  3. yang wanie tahu jelly bean and kit kat je..tak sangka dah sampai lolipop..and tak sangka juga sebelum tu ada banyak versi makanan2 lain y comel2..hehe..nice sharing..

    ReplyDelete
  4. WAH BNYK JUGA JENIS ANDROID NI YA..INGAT SATU JER.

    ReplyDelete
  5. wahh banyak nama bestnya dan menyelerakan

    ^_^

    ReplyDelete
  6. hehehhe...semuanye nama makanan....

    ReplyDelete
  7. Diana lagi tak tau pasal android ni...tapi hp diana guna android kitkat.....

    ReplyDelete
  8. memang banyak versi android ni kan .

    ReplyDelete
  9. Setakat ni mmg puashati guna android ni. Kitkat paling terbaik setakat ni. Laju je.. menarik..

    ReplyDelete
  10. Ok, guna nama makanan rupanya. Tak pernah tau pun. Sebelum ni pernah tertanya jugak, gingerbread & froyo ni kebende, hehehe

    ReplyDelete
  11. useful and interesting info
    rasa lapar sangat setelah membaca post ini
    xoxo

    ReplyDelete
  12. menarik juga nama2 version android ni.

    ReplyDelete
  13. bagus entry ni zumal. baru tahu pasa; android ni. biasa pandai guna je. haha. baru hari ni perasan nama nama android tu diambil dari nama makanan.

    ReplyDelete
  14. dari angel cake sampai froyo tak pernah dengar. oldies sangat :p

    sebelum ni guna gingerbread, sekarang guna jelly bean 4.3

    ReplyDelete
  15. semua nama makanan rupanya ... yg sis tahucuma beberapa je ...

    ReplyDelete
  16. ohh ada banyak jenis rupanya.. yang tau beberapa jenis jer..

    ReplyDelete
  17. Rencana nya tahun ini release juga android 7 (N) apa ya ? :D

    Download film online

    ReplyDelete