17 Mar 2015

NASI GORENG PUYUH

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Gambar semalam tu. Semalam tok suruh goreng burung puyuh tapi kalau sejenis jew lauk kesian pulak kat tok. Pastu Zumal gorengkan nasi. Maka jadilah nasi goreng puyuh. Nampak tak permainannya. Hehe...

Sebenarnya Zumal tak ada idea nak post entri hari nie. Sebab tu la Zumal kongsikan nasi goreng puyuh nie. Tak ada resepi sangat pun. Just goreng puyuh pastu goreng nasi pula. Macam nasi goreng ayam pun buat camtu gak kan? Rasanya laa...

Dulu arwah tok wan suka beli burung puyuh. Kalau pergi pasar tu mesti tok wan akan cari burung puyuh dan lagi satu feveret tok wan adalah ikan sembilang. Tiap-tiap minggu mesti ada menu tu. Burung puyuh hanya goreng manakala ikan sembilang tu tok wan suruh tok buat gulai. Kini semua tinggal kenangan. Pasar besar tempat Zumal dan arwah pergi dulu pun dah tak ada. Dah pindah tempat lain. Kekadang lepas beli semua tu kami minum dan makan nasi kandar tepi pasar tu. Kedai tu pun dah pindah juga. 

Satu lagi makanan feveret tok wan adalah telur ikan. Tok selalu buat gulai. Sekarang nak cari pun tak ada. Ikan tu tak betelur dah kew? Entah la...

Ok la panjang pula merepek dalam entri nie. Bye bye semua...

19 comments:

  1. wardah makan je hihi. tengok macam sedap je ^^

    ReplyDelete
  2. goreng puyuh sekor mkn dgn nasi goreng..sedaptu...

    ReplyDelete
  3. Sedapnya nasi goreng ni...pandai zumal buat...hihi

    ReplyDelete
  4. Puyuh goreng pun sodap, ikan semilang tu sama cam ikan sembilang ke.../

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan sembilang sebenarnya, ada typing error tu... Nanti zumal betulkan ^^

      Delete
  5. Assalam zumal,
    sodapnyer
    iols pun peminat burung puyuh hokeyh :)

    ReplyDelete
  6. sedapnya makan nasi goreng dengan puyuh goreng kan

    ReplyDelete
  7. nasi goreng letak jagung tu..pandai zumal masak..puyuh goreng..oh my feveret..seko berapa ringgit eh puyuh tu..g beli kat pasar puyuh goreng RM3.50

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal beli 4 ekor RM10.00 aje JM ^-^

      Delete
  8. alahaiii.. terliuq chekk...
    kegemaran nadya ni/. salu kalau beli puyuh akan masak lemak.. gerentiii xkn jadi diet tw..hihihi XP

    ReplyDelete
  9. sedap tuh puyuh goreng makan ngan nasi..

    ReplyDelete