Booking.com
Booking.com

11 Mar 2015

INI JAWAPANNYA

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hari tu zumal ada ceritakan mengenai cash out zumal yang belum zumal terima. Korang bacalah apa yang zumal tanya dan jawapan yang zumal terima tu...

Korang rasa macam mana?



Hi Ahmad,

Thanks for writing in.

For your information, through our system we found out that your blog was recently found to be engaging in click fraud activity, hence all your CPC earnings that were generated during that time have been rejected and removed from your account.

We strongly discourage you from engaging in this click fraud activity any further, because repeated offenders will be blacklisted from our network immediately.

*Click fraud
Click fraud is defined as the act of clicking on ads repeatedly for the sake of generating income for the owner of the blog. Ads are supposed to be sending a message to viewers by the advertiser about their campaign and not misused this way to harm the advertising industry.

Possible scenario of click fraud can be;
- clicking on ads yourself repeatedly
- asking your friends to click on your ads repeatedly

Blogging should never be about making money. Nuffnang exist to bring bloggers closer and to help bloggers earn a little by ads if they happen to have a lot of visitors. Thus, it is important for bloggers to not start blogging There is nothing wrong with clicking on your own ads if you are genuinely interested to know what it is all about, without the intention of generating income. It is also absolutely fine for your friends to click on your ads if they really are genuinely interested to know more about the ads that appeared on your blog.

It only becomes a click fraud if the clicks are made repeatedly with the intention of generating more income and those who are found to engage in this click fraud activity will be blacklisted from our network immediately without hesitation.

Our system keeps a record of how many times a particular ad is clicked from the same IP address, hence becoming the evidence to show fraud click activities.*

Thank you and have a nice day!


Cheers,
Melissa Lim
Intern
Nuffnang Sdn Bhd.

24 comments:

  1. FRAUD? ada pulak macam tu..pastu boleh lak cakap sendiri klik berkali2 semata2 nak dapat earning..nampaknya JM terima nasib yg sama sbb dah acsh out on oktober until now x der..so masih boleh bercaya lagi lah ini nuff...mmg sedih bila dapat berita nih huuhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah dari mana datangnya klik tu zumal pun tak tahu. Tapi memang masa tu CPC zumal lebih banyak dari CPUV... Sekarang CPUV dah makin tinggi rasanya tak mungkin fraud lagi kot...

      Delete
  2. Oh...siapalah yang buat fraud click kat Nuffnang zumal tu? Nuffnang memang tak bagi buat macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe la... Zumal tunggu cash out kedua nampaknya :)

      Delete
  3. Hmmm.. susah bagi pihak kita nak buktikan ye tak.. sabarlah DZ.. saya pun frust klu kena mcm ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak dapat buat apa-apa... takpe la...

      Delete
  4. hmm begitu pula kisahnya ya sedih...kak dh 3 kali cash out msh xder apa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal baru first time tapi ini pula jadinya...

      Delete
  5. ngeri pulak sis yg blm pernah cash out dan jumlahnya mmg byk ni ... semoga dipermudahkan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga cash out sis dipermudahkan ^-^

      Delete
  6. bahaya juga benda-benda macam nie ye!

    ReplyDelete
  7. sabar je lah zumal.. harap2 masalah ni dpt diatasi nanti

    ReplyDelete
  8. eh? mcm tu pula ke..sedihnya..penat kita kumpul alih2 click fraud pulak...mcm tak patut je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. First time kumpul memang ambil masa sangat lama... memang kepenatan sangat dirasai. hehe

      Delete
    2. Memahami..sebab Cik Mimie pun merasai kepenatan tu..sabar ye..myb bukan rezeki,,,sabar tau..

      Delete
  9. jawapan yang diberi macam tak boleh diterima..sabar ye zumal.

    ReplyDelete
  10. adoiiii . risau la pulak dah dengar macam ni

    ReplyDelete
  11. Assalam zumal,
    laaaaaaaaaaa
    boleh cenggitu pulop yer
    macam mana kita nak tau fraud ke tak fraud yer dak????he3

    ReplyDelete
  12. alamak.. mcm mana nk cashout.. takut pulak

    ReplyDelete
  13. oooo. rugilah camni. kita dah kumpul banyak-banyak.

    ReplyDelete