Booking.com
Booking.com

2 Nov 2014

LOYA DAN SAKIT PERUT

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Dua hari bercuti nie zumal asyik sakit perut dan loya. Zumal cukup tak suka jadi begini semasa cuti sebab ia menggugat masa cuti zumal untuk berehat. Penat la keluar masuk toilet kalau sakit perut nie. Tapi sakit perut nie zumal dah selalu hadapi dan zumal gunakan tips seperti yang share kat sini. Alhamdulillah berbaloi gak.

Tapi kali nie zumal ada juga rasa loya iaitu rasa nak muntah-muntah. Untuk hilangkan loya, zumal buat teh tawar bersama kulit kayu manis. Di samping hilang loya tu teh juga boleh hilangkan sakit perut tu. Aroma yang keluar pada kulit kayu manis turut membolehkan kita kurang rasa nak muntah. Selain tu zumal amalkan makan makanan masam seperti epal hijau, asam dan prun. 

Zumal nie memang suka buah masam-masam nie tapi tak boleh over sangat ambil makanan masam nanti sakit perut lagi. Masa loya macam nie nak makan makanan lain pun zumal tak selera. Apa pun moga tips zumal dapat membantu korang juga. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog zumal. Wassalam...

18 comments:

  1. kayu manis? apa rasa ek?huhu
    smoga cpt sembuh zumal :)

    ReplyDelete
  2. Info baru untuk PC juga ni..terima kasih zumal..zumal..kucing Mama PC di kampung dah bunting..anak pertama ni..alhamdulillah,,yeyyyyyy..

    ReplyDelete
  3. tak pernah pulak mama guna pakai tips ni, tapi takpe.. nanti boleh try..

    ReplyDelete
  4. letak madu sikit pon ok campur kayu manis tu..
    semoga cpt sembuh..

    Muka ku kena rashes...

    ReplyDelete
  5. buat teh dgn halia pun boleh zumal ;) kurangkan rasa loya buang angin sekali..Alhamdulillah akan rasa lega :) btw thanks share tips yg sgt bermanfaat ni..

    ReplyDelete
  6. Baru tau tips ni Zumal.. bagus juga. T kasih.. :)

    ReplyDelete
  7. Salam singgah sini Zu Mal...wahh...ada tips baru lagi ni...terima kasih atas perkongsian ini...Diana kalau rasa loya suka makan masam2 juga...

    ReplyDelete
  8. Salam singgah sini Zu Mal...wahh...ada tips baru lagi ni...terima kasih atas perkongsian ini...Diana kalau rasa loya suka makan masam2 juga...

    ReplyDelete
  9. rasa sakit perut and nak muntah juga semalam. hari ni pun loya sikit-sikit.

    ReplyDelete
  10. sha pun memang tak suka...
    selalu rasa loya tu disebabkan gastrik atau angin yang tak keluar....

    ReplyDelete
  11. Ooohhhh kayu manis????
    Semoga cpt sembuh zumal..
    And thanx for sharing...

    ReplyDelete
  12. kesian zumal sebab sakit. tapi petua zumal tu memang bagus. tak pernah lagi saya dengar.

    ReplyDelete
  13. alamak, dgn kulit kayu manis.. kompom yana xlalu nk minum!

    ReplyDelete
  14. Zumal dah macam perempuan morning sickness ni. Haha.

    ReplyDelete
  15. semoga cepat sembuh zumal...kalau saya, makan masam2 macam petua zumal tu...yang kulit kayu manis, tak pernah cuba lagi

    ReplyDelete
  16. Salam.... buat Zumal. Moga cepat sembuh ya ... sakit perut memang memeritkan.

    ReplyDelete
  17. loya dan sakit perut..keracunan mkn ke

    ReplyDelete