Booking.com

13 Oct 2014

PETUA HILANGKAN SAKIT PERUT

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Malam Sabtu lepas ketika bermalam di rumah adik Mak Lang zumal di Shah Alam zumal terjebak dengan gejala sakit perut yang memulas-mulas yang amat berleluasa. Zumal nie keluar masuk toilet sampai dah lembik dah badan nie. 

Kebiasaannya bila di rumah, kejadian sebegini zumal atasi dengan makan sepaket Pil Chi Kit Teck Aun. Selalu akan settle la penyakit zumal. Kebetulan malam tu sorang staf JKM post pelbagai tips kesihatan kat zumal melalui whatsapp tapi dalam tips tak ada pasal sakit perut. Jadi zumal bertanya kat beliau tahu tak tips nak hilangkan sakit perut. Lagi pun Puan Zubedah nie pernah berkhidmat di Jabatan Kesihatan pasti ada ilmu yang berkaitan. Lepas beberapa minit menunggu whatsapp beliau, beliau membalas supaya zumal cuba campurkan tepung gandum dengan air pastu minum. 

Pil Chi Kit Teck Aun

Ini bukan susu tapi air tepung gandum 
Memang first time zumal dengar tips menghilangkan sakit perut nie. Alhamdulillah memang tips nie menjadi. Zumal rasa syukur sangat-sangat kerana rasa lebih tenang dan sihat.

11 comments:

  1. Salam singgah sini Zu Mal...satu lagi petua untuk hilangkan sakit perut...terima kasih atas perkongsian ini...biasa makan yang pil chi kit teck aun jer kalau sakit perut...

    ReplyDelete
  2. mnum air tepung??
    uh cm xleh telan je..
    thanx atas perkongsian zumal

    ReplyDelete
  3. wow!!!! luar biasa tips ni. Tak pernah dengar pun.

    ReplyDelete
  4. first time dengaq tips ni. tq for the tips! ^_^

    ReplyDelete
  5. nadya xpna mkn ubt ni.. ape rasa ubt ni? air tepung ? ape rasa ek?hihi nice tips zumal :)

    ReplyDelete
  6. Nadya, kalau ubat tu rasa dia pedas-pedas sikit. Kalau air tepung tu tak rasa apa sangat sebab zumal minum stail Pak Belalang minum kopi. Hehe ^_^

    ReplyDelete
  7. Ada yang berkongsi tips dengan minum air basuhan untuk mengatasi masalah cirit-birit.

    ReplyDelete
  8. Wahh.. thanks sharing Zumal.. :)

    ReplyDelete
  9. ooooo buleh ok no? Ana baru taw ni.
    Mekaseh Zumal share ni hehe

    ReplyDelete
  10. kalau cirit inilah pil yg sentiasa di cari

    ReplyDelete