8 Oct 2014

APAM VERSI ZUMAL

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Petang nie rasa teringin nak buat apam gandum mengikut resepi yang ditiru bulat2 dalam blog akak Paridah Ishak. Korang boleh tengok resepi akak kita DI SINI. Dalam bahasa Perlis apam disebut apum atau apom. Dah lama teringat nak buat apam nie dik kerana ada 3 paket tepung gandum baki hari raya puasa dulu kat rumah. Ini first time zumal buat apam. Terima kasih untuk akak Paridah Ishak kerana kongsikan resepi. Masalah suka memasak nie sebenarnya menjimatkan duit tapi selalu kat rumah nie zumal adalah tukang perhabis makanan jadi secara tidak langsung ia boleh memberi effect kepada berat badan. Hehe...
Semasa proses menggaul bahan2 

Setelah adunan siap, zumal masukan di dalam loyang. Biarkan 1 jam sebelum kukus

Proses terakhir adalah mengukus selama 40 minit 
Hasilnya yang tak berapa nak jadi. Hehe...

20 comments:

  1. pewiittt. jadiii lahh tuu. hhehe

    ReplyDelete
  2. Wahh pandainya Zumal.. emel sikit nak rasa.. :)

    ReplyDelete
  3. fuhhh. hebat!! nadya xreti buat apam.. nak skitttt ;)

    ReplyDelete
  4. Wahh....rajinnya Zu Mal buat apam....

    ReplyDelete
  5. Scha: eh jadi ye... Tapi tak naik la...
    KK: kalau zumal emel camne abg nak rasa
    Nadyya: meh sini nak kasi...
    Diana: rajin ada makna tu

    ReplyDelete
  6. Aah jadi lah tu, zumal.
    Kalau saya ni memang fail bab masak2 ni.

    ReplyDelete
  7. ASSALAM..HEH..HEH..TKSH BANYAK MENTION BLOG KAK...RAZIN ZUMAL BUAT APOM YA NAMPAK SEDAP TU...SEKALI BUAT XBERAPA JADI KENA BUAT LAGI..

    ReplyDelete
  8. wah..minta sikit :)
    http://seronoknyermelukis.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. W'salam... Zumal kena buat lagi la yer ^_^

    ReplyDelete
  10. Rajinnya.... teringat masa kecik2 dulu mak suka buat apam sebelah malam, untuk dijadikan sarapan esok paginya sebelum kami ke sekolah.

    ReplyDelete
  11. kalau nak mudahkan...blend jer sume bahan2 dia( x yah guna tgn nak kacau )...pastu tuang dlm loyang.

    ReplyDelete
  12. wah zumal, kak mieja kagumlah zumal pandai masak...bertuah si dia :):)

    ReplyDelete
  13. gini ke rupa apom nye tu...cam tak pernah tgk je ahaha

    ReplyDelete
  14. hehe.. boleh lah tu. asalkan sedap dimakan. lepas ni boleh try lagi kan ^^,

    ReplyDelete
  15. ok la tu..ecah langsung xpenah wat apam..hehe

    ReplyDelete
  16. amboii pandai maen kat dapur jugak zumal..
    biar bentuk xcomell asalkan ade rase

    ReplyDelete
  17. saya suka bt apom..itupun kalau rajin buat la..eeheheh..lg2 apom opah buat,sedap tabur kelapa

    ReplyDelete
  18. saya terer buat apam tepung beras. senang je resipi dia :)

    ReplyDelete
  19. xpe memua mmg mcm tu...pasni kn wat slalu...pastu bleh jual kt bazar ramadan plak ;-)

    ReplyDelete