Booking.com
Booking.com

11 Jun 2014

Tengok Permainannya

Assalamualaikum dan Salam 1 Dunia buat semua. Malam nie nak kongsi kisah fb yang terlampau. Bukan terlampau apa tapi permainan mereka yang ingin mendapatkan sesuatu secara halus. Selalunya duit kita ler. Atau pun nak mendonkikan kita (jadikan keldai ler) 

Sejak zaman zumal kat UUM lagi ada beberapa orang yang tak dikenali bermesej nak berkenalan bagai tapi akhirnya nak minta kita masukkan sejumlah duit dalam akaun dia. Mesej2 spam. Hari nie masih ada lagi mangkuk tingkat nie menjalankan aktiviti sebegitu. Kalau anda rajin check akaun fb mereka memang akaun tu kosong jer tak ada apa status pun kalau ada sikit sangat cuma untuk mengaburi mata mangsa jer. Meh tengok permainan individu nie. Zumal sengaja layan pada awalnya.


Tapi andai zumal salah anggap tu minta maaf yer... Sebab ayat awak guna tu memang sebijik sama macam yang zumal pernah dapat dulu. Harap maaf zumal cuma berhati-hati dan harap rakan2 turut berjaga-jaga. Wassalam...

19 comments:

  1. Assalamualaikum .
    Nik pun pernah kena juga dulu . Bahayakan ? Susah nak percaya sekarang tapi InsyaAllah Allah akan selalu lindungi hambaNya . Bersangka baik tapi still kena hati hati kan .

    ReplyDelete
  2. aku dah banyak kali dpt mesej spam ni kat fb...mmg betul diaorg ni penipu.mula2 konon nak berkawan,lama2 minta something kat kita.aku pun pernah melayan 2 tiga org.modus operandi sebijik sama mcm ni....

    ReplyDelete
  3. huhu..timm dpt spamming ni dekat emel..depa ni xkn la xsedar yg kita ni xbodoh sgt eh nk prcaya..huhu..

    ReplyDelete
  4. betul tu modus operandi yang sama tapi zumal rasa masih ada terkena juga...

    ReplyDelete
  5. memang kena hati2 sekarang ni...

    ReplyDelete
  6. xpayah layan dengan orang macam nie...nanti dia mintak duit pulak..

    ReplyDelete
  7. hati2 sumal, ni mungkin modus operandi mana2 sindiket berbahaya ni. Jangan dipercaya akan profile pic ngan namanya tu.

    Skrg ni banyak dah kes tipu gini. Hati2 ye.

    ReplyDelete
  8. macam-macam cara depa buat nak dapat duit..kena lebih berhati2 ni

    ReplyDelete
  9. dah lama x kena spam kat fb. diorang dah serik kot nak PM aku kat fb.

    ReplyDelete
  10. memang spam.. dlm emel pun dorg nie buat mende yg sama..

    ReplyDelete
  11. salam.. apa2 pun zumal kna hati2.... sbb tu dnia it ni mcm2 kes boleh blaku... dan klu boleh kita tak dglakkan ltak mklumat pribdi kita... mula2 nk knal.. lama2.....

    ReplyDelete
  12. Lebih takut hari tu masuk paper pasal santau guna telefon... Perkara camni pun ikut peredaran zaman jugak yer...

    ReplyDelete
  13. Kena lebih berhati2 dan xmudah termakan pujuk..

    ReplyDelete
  14. Kena lebih berhati2 dan xmudah termakan pujuk..

    ReplyDelete
  15. Mmg kena berhati2 dgn penipuan mcm ni kan... bahaya..

    ReplyDelete
  16. Kite pun pernah dapat mesej camni.. masa tu exam week tak buka fb.. buka-buka nampak mesej ni.. then macam laen kali la balas.. Bila laen kali tu nak balas tengok account dia dah takde .__. hmm..

    ReplyDelete