Booking.com

3 May 2014

Diskaun

Assalamualaikum dan Salam 1 Dunia buat anda semua. Tok zumal tak boleh makan nasi macam biasa. Tapi kesian juga sebab kadang2 tok teringin juga nak makan tapi tak dapat menelan makanan tu. Akhirnya tok muntah semuanya. Sebelum ni boleh juga tok makan bubur nasi tapi sejak kebelakangan nie bubur nasi pun tok tak dapat menelan. Tok hanya boleh minum susu ja. Zumal tengok tok makin tak larat. Mana tidaknya sebab tok tak makan jadi tenaga pun tak ada.
Tok zumal duk amalkan susu macam dalam gambar tu. Tok cakap boleh rasa kenyang. Zumal pun ikut je la. Asalkan tok boleh ganti nasi. Kalau zumal, entahlah. Tak selera minum susu nie. Suatu masa dulu pernah amalkan Alpha Lipid tapi sekerat jalan ja sebab memang tak boleh masuk susu kat tekak zumal nie. Alhamdulillah hari ni pergi beli susu kat tok ada diskaun. Dulu RM70.70 sekarang dah jadi RM69.50. Walaupun nampak kurang dalam sen ja tapi sen-sen pun duit juga. Itu pun lagi 2 minggu kena beli lagi. Moga ada diskaun gak. Hehe.

Masa pergi beli tadi dorang promote oat kat zumal. Zumal nie memang alah kalau orang promote nie. Confirm cair. Hehe. Tapi kalau ada faedah boleh juga kita try. Ahli farmasi tu cakap oat tu boleh kasi kenyang selain boleh kurangkan kolestrol. Zumal beli la pastu paksa tok makan. Lagi pun ada promosi katanya. Zumal tengok pun harga biasa RM48.00 tapi dorang bagi RM32.50 banyak diskaun tu. Moga boleh bagi tok sihat sikit.
Bab diskaun, hari nie rasa macam langkah kanan la. Mana taknya, semua benda yang zumal beli hari ni ada diskaun tau. 

Tadi zumal beli makanan dan pasir untuk kucing. Biasanya pasir 10 liter tu RM20.00 tapi hari nie harganya cuma RM18.00. Alhamdulillah la. Budak2 meow nie guna pasir 10 liter seminggu. Kalau makanan pula 2kg seminggu. Dulu zumal duk beli friskies kat pasaraya tapi dah tau beli kat kedai pet lagi murah jadi zumal maintain beli kat pet shop je. Banyak pilihan. Zumal bagi dorang makanan jenama merry. Yang tu je habis murah. Kena jimat sikit sebab dorang makan banyak. Hehe. Nanti kalau beranak lagi habis la... Sapa nak booking baby cat. Hehe. 

Hari ni zumal lepas budak2 meow tu main. Tu kabu dengan beah tengah check barang yang zumal beli untuk dorang.

Hari ni tak risau dorang lari jauh sebab kat luar hujan jadi dorang main kat kawasan rumah jer. Alhamdulillah la hujan hilang sikit tahap pemanasan global tu. Nampaknya banyak betul zumal melalut. Biasa la mood tengah ok. Jari ni laju je menaip. U all pula buat apa? 

13 comments:

  1. tok zumal boleh telan tak oat tu... bagus la zumal ni.. cucu yang soleh :) Alhamdulillah, langkah kanan.. rezeki zumal sekeluarga dan meows.. hehe.

    ReplyDelete
  2. Oat tu dah dijadikan serbuk, Alhamdulillah la tok boleh telan.

    ReplyDelete
  3. Semoga tok zumal cepat sihat :( mcm takde beza je dia kurang harga jadi 69 ringgit, apalah salahnya kurangkan harga RM5 ke xD beli oat tu untunglah sbb dia kurang banyak.

    ReplyDelete
  4. Zumal pun harap sangat tok sihat...

    ReplyDelete
  5. Tok Zumal sakit apa x leh makan nasi? memang lain rasanya bila kita x makan makanan ruji kita..

    http://prettyiz.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Cucu TERBAIK ni ...
    Alhamdulillah sejuk hati dapat cucu cam Zumal nie..

    ReplyDelete
  7. Izan: Tok zumal ada darah tinggi, jantung, doktor ada suspect tok ada masalah buah pinggang...

    Lya: Ini saja cara nak balas jasa tok. Tok jaga zumal sejak kecil lagi...

    ReplyDelete
  8. Dulu masa ayah saya baru lepas pembedahan di kepala, dia minum susu tu juga guna tube. Tp, buat masa ni alhamdulillah dah boleh menelan.. dah boleh mengunyah & makan, cuma nasi slalu di blender tak pun masak bubur je.. tp susu tu masih di amalkan juga.. :)

    ReplyDelete
  9. Tok zumal tu bubur pun tak dapat telan. Kadang2 air pun tak dapat masuk. Zumal rasa sedih sangat tengok tok macam tu. Susu tu pun doktor sarankan zumal beli lepas dia operation kaki dia yang patah...

    ReplyDelete
  10. Salam zumal.. Semoga tok zumal kembali sihat ye..

    saya nak share info ni.. moga2 dpt membantu tok zumal.. :D

    zumal tgk kat link ni ye..

    http://sallyramly.blogspot.com/search/label/Vivix

    ReplyDelete
  11. Waaa.. ada berapa ekor ye kucing-kucing tu? :) Moga-moga tok cepat sembuh ye..

    ReplyDelete
  12. Thanks Yun Sing... Kucing zumal ada 6 ekor :))

    ReplyDelete