Dunia Zumal

22 Jan 2018

UKURAN BAHAGIA


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Jumpa lagi kita di dalam kalam kaki berleter ini. Sejak akhir-akhir ni selalu kita lihat laman popular sering utarakan tentang pandangan orang tentang pekerjaan, kenderaan dan kehidupan yang dianggap tak setara dengan taraf pendidikan dia.

Zumal ada la sorang kawan yang kerja besar, gaji besar, kereta besar dan rumah pun besar. Kawan Zumal suka la pandang rendah pada orang termasuk la Zumal sendiri. Ayat dia kekadang buat kita geram, ' hang kerja ni ja?' Lepas tu kalau pergi memana dengan dia, mesti suka mengarah kita ni buat itu ini. Cara cakap dah tak serupa kawan tapi macam bos dengan kuli.

Kalau pi makan, cara dia bercakap dengan pelayan kedai pun macam angkuh ja. Bulan kedai makan ja, tempat lain pun sama la. Dia ni kalau mai rumah kita bukannya nak turun kereta bagi salam tapi sampai depan pagar hon sampai kita keluar jemput, buka pagar. Adoi...

Pernah juga dia termalu dengan keangkuhan tu. Suatu tahun tu anak dia tak sihat, habis duit untuk rawatan, sampai satu masa roadtax mati, tak dapat renew sebab bajet lari. Masa tu dia nak pergi kerja tak berani drive sebab risau kena saman. Akhirnya dia minta kita ni juga tolong hantar dia. Jangan berlagak sangat kawan oooi.

Ada lagi kisah seorang kawan lain pula, dia ni hanya anggap bisnes dia ja yang boleh berjaya. Ayat dia, sampai bila nak macam ni, macam tu? Adoi. Awak ooi, orang lain dah selesa pun dengan cara dia, kerja dia sendiri tu yang awak nak bandingkan dengan orang lain tu pasal apa? Kalau Zumal nak jadi peniaga goreng pisang pun pasal apa tak boleh ke? Kerja halal juga. Ni suka sangat pandang rendah. Sampai bila nak kerja itu ini, kena bangun pagi pergi pasar, malam tak tidur siapkan barang nak berniaga esok. Awak, orang tu dah bahagia dengan cara dia. Dia dapat duit belanja anak bini, cukup makan pakai. Tak kan semua nak kena jadi macam awak???

Pada pandangan Zumal tentang awak tu, keluar malam bermeeting sana-sini. Pergi jauh tinggal famili, makan minum tak menentu. Nak Zumal ikut awak tapi duit Zumal pun nak kena keluar! Hmmm sorry la beb, baik Zumal simpan duit untuk belanja harian dari nak ikut jalan awak yang awak cakap bagus sangat tu.

Awak, Zumal tak nampak pun bahagia tu dalam kisah awak. Silap dulu Zumal pernah terpedaya, tinggal arwah tok sorang-sorang setiap malam tapi sengsara yang Zumal dapat. Adakah sengsara orang lain itu bahagia buat awak???

DAFTAR XOX DALAM TALIAN


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Pernah dengar pasai XOX atau OneXOX? Ini la syarikat komunikasi hak milik bumiputera Malaysia. 

Apa yang istimewa dengan XOX ni, kadar panggilan murah, masa aktif diberi sehingga 28 bulan, lepas tu data 4G LTE yang merangkumi seluruh kawasan di muka bumi Malaysia ni. Selain tu hampa boleh kekalkan nombor lama hampa tu. Mesti sayang nombor kita dah lama guna.

Paling best nak topup XOX ni kat mana-mana kedai yang ada mesin Mol macam dekat kedai serbaneka dan stesen minyak seluruh Malaysia.


Bagi blogger macam Zumal yang suka online ni memang syok bila ada data percuma. Hampa beli 10GB dapat free 10GB tau. Kalau tak habis data boleh carry forward forever and ever camtu. Best kan! 

Kalau nak buat duit pun boleh, nanti wassap je Zumal di 01140793530 tau. Kalau hampa nak daftar XOX secara online just klik DI SINI.

21 Jan 2018

LAGU ABANG LORI - HARRY KHALIFAH

Lirik Lagu Abang Lori Tenonenonet – Harry Khalifah


Begini nasib jadi pemandu lori
kesana sini tiada yang menemani
harap kelindan semua tak dan
kuat membuta setiap masa di jalan
tenonenonet

ehhh bangunlah, tenonenonet
ehh diamlah, tenonenonet

Kadang di jalan, aku merasa bosan
buka radio, dengar satu rancangan
cerita seram, tentang bunian
tiba – tiba muncul bau wangi wangian

tenonenonet
ehh bangun daa seram daa
tenonenonet
ehh diam daa ngantuk daa

Tiba di simpang, aku merasa hairan
terlihat gadis, cantik manis rupawan
berjalan seorang, di tengah malam
terlintas berbagai di pikiran

Lemah gemalai dia membawa uncang
tertanya hati kemanakah tujuan
ku perlahankan laju, lihat cermin sisiku
adakah ia masih di situ
woooooooo..

*music…

Terlihat jelas ia senyum padaku
membuat hati ku jadi tak menentu
ku hentikan loriku, ku ajak bersamaku
siapa tau sehala tuju

Ingin ku tanya cik adik nak kemana
tapi ku ragu adakah ia nyata
ku beranikan diri, ku baca ayat kursi
dan aku pun terus bertanya

Awak mahu kemana
saya ingin kesana
sudikah abang hantar
boleh wahai cik abang

Buat apa kesana
saya menuju pulang
cukup sampai di simpang
saya jalan seorang

Sampai di simpang, aku terasa seram
di tengah hutan, kawasan perkuburan
panas pipiku, bagai di tampar auuuuww
rupanya si kelindan kejut suruh jalan

Klik SINI untuk dengar lagu ini di YouTube

SUKA CLUTCH BAG

CLUTCH BAG

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Hampa ingat orang laki ni tak suka fashion ka? Zumal suka tapi just simple-simple berdasarkan poket yang tak berapa tebal gitu.

Zumal lebih prefer clutch bag daripada dompet yang tersimpan dalam poket seluar tu. Zumal rasa tak selesa bila ada benda tebal dalam poket. Rimas oooi.

Lagi satu dalam dompet atau wallet biasa tu hanya boleh letak beberapa keping kad ja. Lepas tu duit kalau tebal pun dompet dah kembung pelik.

Selain tu, clutch bag bukan sekadar boleh simpan duit dan kad saja, telefon bimbit dan power bank pun boleh simpan sama. Itu la bahagianya kalau guna clutch bag ni. Kunci, ketip kuku pun muat.


Zumal ada 3 clutch bag yang pernah dibeli suatu ketika dulu. Clutch bag ni lebih nampak bergaya tau. Walaupun ada kawan-kawan kata hang ni macam perempuan bawak purse ja. Biaq pi la ini fashion Zumal. Kat mana nak beli? Zalora kan ada. Pilih dalam aksesori lelaki yer...

PENAMPAKAN IKAN LUMBA-LUMBA DI KUALA PERLIS

Sumner: Kosmo


MELIHAT kelibat ikan lumba-lumba bermain-main di permukaan air pastinya menjadi antara kenangan terindah bagi sesiapa sahaja yang pertama kali melihat spesies laut tersebut.

Bagi sesetengah individu, pengalaman dapat melihat hidupan laut comel itu mungkin hanya dapat ditatap dalam rancangan dokumentari di televisyen atau jika berkunjung ke luar negara sahaja.

Namun, ia bukan satu perkara asing kepada Pengerusi Persatuan Hijau dan Hidupan Liar Negeri Perlis (PNW), Syamil Abdul Rahman, 28, apabila kerap terserempak dengan hidupan tersebut yang dilihat bukan melalui kaca televisyen mahupun di luar negara, tetapi di Malaysia sendiri terutamanya di Kuala Perlis.

Dolphin Di Kuala Perlis

Salah satu keistimewaan yang terdapat di Kuala Perlis ialah kewujudan ikan lumba-lumba sejak 1960-an lagi, katanya mendedahkan perkara tersebut sewaktu ditemui kru Jurnal baru-baru ini.

Tambahnya lagi, penduduk Perlis sendiri kebanyakannya tidak mengetahui kewujudan hidupan mamalia itu sekitar kawasan perairan di Kuala Perlis sejak sekian lama.

Syamil yang juga pengasas PNW sejak ia ditubuhkan pada Mac lalu itu mengakui bahawa kewujudan ikan lumba-lumba di Kuala Perlis merupakan suatu anugerah sementelah dirinya juga merupakan seorang pencinta alam sekitar.

Tujuan penubuhan PNW sendiri adalah sebagai wadah bagi memelihara alam flora dan fauna di negeri Perlis,tutur Syamil yang menubuhkan PNW bersama seorang lagi rakannya, Khairul Annuar Abas, 28.

Menyentuh tentang kewujudan ikan lumba-lumba yang terdapat di perairan Kuala Perlis, Syamil mendakwa terdapat empat spesies mamalia itu di sekitar kawasan tersebut.

Di Pulau Batu Layang sahaja terdapat kira-kira 40 hingga 50 ekor ikan lumba-lumba di situ, tutur Syamil menerangkan habitat ikan tersebut yang boleh ditemui di satu-satunya pulau yang terdapat di negeri Perlis.

Bagaimanapun, Syamil memberitahu, untuk melihat ikan lumba-lumba itu dengan lebih jelas, dia perlu mengikut nelayan ke tengah laut dan terpaksa menunggu selama sejam hingga ke tiga jam sebelum terserempak dengan kelibat ikan lumba-lumba tersebut.

Jelas Syamil, dia tidak menolak kehadiran ikan lumba-lumba di perairan Kuala Perlis disebabkan faktor sumber makanan yang banyak seperti anak-anak ikan belanak, ikan kedera dan udang yang terdapat di situ.

Berita selanjutnya boleh dibaca di KOSMO...

Sumner: Kosmo

MENGANTUK TAPI TAK TERLENA


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Pukul 2.10 pagi masih tak mampu melelapkan mata walaupun Zumal rasa sangat-sangat mengantuk.

Nak baca Quran pun mata tak dapat celik sangat , badan pun letih dan lesu tapi nak tidur tak boleh.

Awal malam tadi goreng cucur, tak selera nak makan. Apa la dah jadi ni.

Pukul 10 malam masuk bilik air, tertengok air tak tutup. Rasanya Zumal last masuk bilik air tu jam 4.00 petang. Lamanya bazir air. Itu la silap pi ambil wuduk bilik air lain. Kalau tidak sedar juga air tu terbuka. Dulu ada tok duk remained.

Dah hilang fokus agaknya... Atau pun Zumal dah nak ikut jejak depa dah kot...

Perut dah pedih, rasa gastrik dah mai balik... Adoi...