Dunia Zumal

23 May 2017

TEKNIK BUAT DUIT DENGAN AFFILIATE

RAHSIA AFFILIATE 

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, tak lama lagi dah nak puasa, lepas puasa dah nak raya pula. 

Di samping persiapan diri untuk bersedia berpuasa kita tak lepas juga dari kena bersedia dalam aspek kewangan untuk menghadapi Syawal. Maklum la raya setahun sekali, tentu nak keluarga kita gembira menyambutnya nanti. 

Apa persediaan anda? Zumal bekerja dan berniaga tapi sekarang zumal dah menceburi peluang menjana pendapatan lebih mudah dari pekerjaan zumal selama ini. Affiliate. Ya, zumal sertai affiliate. Kerana zumal tak perlu beli stok, tak perlu modal besar dan tak perlu keluar menjual. 

Jana income secara sambil-sambil. Buat promosi hanya dalam fb dan blog. Dan dapat hasil. Anda nak tahu rahsia seorang chef jadi jutawan hanya sejak join affiliate? Anda boleh dapatkan rahsianya DI SINI. Anda akan diajar 100% dari A hingga Z. Anda praktikkan satu demi satu dan KEJAYAAN itu pasti milik anda juga. 

Klik sekarang kita bongkar RAHSIA AFFILIATE 




21 May 2017

FIDGET SPINNER BERHANTU

FIDGET SPINNER 

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua, lama tak muncul tetiba muncul. Biasa la sejak bekerja ni zumal agak busy. Tapi minggu lepas tu bukan busy tapi demam. Teruk juga sebab sampai seminggu. Hmmm biarlah berlalu kan... 

Hari ni zumal nak share benda yang makin viral ni, fidget spinner. Mulanya tak tau pun apa memasangnya fidget spinner ni tapi sejak ramai post dalam facebook zumal pun berminat nak tau lebih lanjut. Rupanya fidget spinner ni untuk atasi kebosanan, stress dan seumpamanya. 

Setelah adik Fiza post dalam wechat yang dia kata kawan dia jual, zumal pun apa lagi terus nak order. Tapi stok pula tak ada. Kecewa tau. Zumal order pula dari rakan facebook. Ok ada. 

Kalau korang nak tahu, sebelum zumal terima fidget spinner yang diorder tu Zumal terjumpa lak orang jual kat sebuah hyper market kat Perlis ni masa jalan-jalan dengan Faizat, adik Fiza tu. Zumal beli je. 


Sekarang dah ada 2 fidget spinner dalam koleksi zumal.  Pada zumal fidget spinner ni macam yoyo juga. Cara main dia ikut kreativiti kita. Lepas tu amat sesuai untuk zumal yang tak ada awek ni. Hahaha. 

Nanti nak cari fidget spinner yang rupa garang sikit untuk koleksi peribadi. Kat sini ada tak yang dah terjebak dengan fidget spinner macam zumal? Main ke elok2 jangan lupa solat dah ler... 

14 May 2017

SAPS IBU BAPA - MEMUDAHKAN IBU BAPA PANTAU ANAK


SAPS Ibu Bapa digunakan untuk memeriksa keputusan peperiksaan dan ujian bagi murid sekolah seawal Darjah 1 hingga ke Tingkatan 5. Tapi, tahukah anda apakah sebenarnya SAPS Ibu Bapa itu?

Untuk pengetahuan semua, SAPS adalah singkatan kepada Sistem Analisis Pelajaran Sekolah yang merupakan inisiatif daripada Kementerian Pelajaran Malaysia


Dengan adanya SAPS ibu Bapa ini, ibu bapa lebih mudah memantau prestasi pelajaran dan kecemerlangan anak-anak secara berterusan dari semasa ke semasa hanya di hujung jari. Ia amat sesuai dengan zaman IT seperti sekarang. Kalau zaman Zumal dulu, ibu bapa akan dipanggil ke sekolah untuk mengambil kad laporan. Inilah perubahan mengikut peredaran zaman. 

Zumal rasa masih ramai ibu bapa yang masih belum mengetahui tentang sistem SAPS Ibu Bapa ini bukan? Berikut adalah cara untuk memeriksa keputusan peperiksaan atau ujian anak kita melalui sistem SAPS Ibu Bapa KLIK DI SINI.

Anda digalakkan menyemak keputusan peperiksaan anak-anak anda melalui laman web ini dan usah risau tentang masalah teknikal seperti website down atau pun laman tidak dapat diakses. Klik sahaja link tadi dan ikut arahan untuk menyemak keputusan peperiksaan anak melalui SAPS NKRA Ibu Bapa.



Apabila anda sudah boleh menyemak keputusan peperiksaan anak-anak anda pada bila-bila masa di mana jua dengan sistem SAPS Ibu Bapa ini, sila terus peka tentang pendidikan mereka setiap masa. Manfaatkan kelebihan teknologi ini sebagai satu batu loncatan kepada kita dalam mendidik anak-anak. Insha Allah tidak akan berlaku lagi perkara seperti anak sorok keputusan peperiksaan, anak tipu tandatangan buku rekod, anak tercicir dalam pembelajaran dan perkara-perkara lain yang tidak baik.

Kongsikan artikel ini bagi membantu lebih ramai ibu bapa mengetahui tentang sistem SAPS Ibu Bapa 2017 ini. Semoga bermanfaat buat semua. 

13 May 2017

AKU MENGAGUMIMU DARI JAUH SAJA - KHAI BAHAR

Sumpah aku cinta kamu
Sampai mati sayang kamu
Sungguh aku rindu
Kepadamu saja

Apakah kau juga sama
Seperti yang aku rasa
Aku mohon sangat
Kamu cinta juga

Seandainya
Kau tahu rasa cinta ini
Walau tak terbalaskan
Aku cinta

Haruskah
Ku simpan rasa cinta ini
Aku mengagumimu
Dari jauh saja

Jangan kau ragukan aku
Lihat kesungguhan ini
Bukalah hatimu
Hanya untuk aku

Seandainya
Kau tahu rasa cinta ini
Walau tak terbalaskan
Aku cinta

Haruskah
Ku simpan rasa cinta ini
Aku mengagumimu
Dari jauh saja

Seandainya
Kau tahu rasa cinta ini
Walau tak terbalaskan
Aku cinta

Haruskah
Ku simpan rasa cinta ini
Aku mengagumimu
Dari jauh saja

12 May 2017

KURMA HARGA BORONG DI PERLIS

KURMA HARGA BORONG DI PERLIS 


Bulan Ramadhan hanya tinggal beberapa hari lagi bakal menyusul. Dan tentu ada yang ingin berniaga sempena bulan mulia ini nanti. Bulan puasa yang kita rambang mata nak pilih ialah juadah berbuka puasa. Di setiap bazar Ramadan ada begitu ramai berniaga makanan kan? Anda nak berniaga apa?

Kurma. Kurma adalah menu wajib bagi umat Islam bila datangnya Ramadhan. Tahukah anda kawan zumal pada hari pertama jualan kurma di bazar Ramadan sehingga 4 angka. Dalam minggu pertama maintain 4 angka. Tak keluar modal banyak pun. Just untuk penuhkan 1 meja lipat je. Macam mana? Berminat untuk menjadi usahawan kurma?

Penat. Penat tu perkara biasa la kalau berniaga offline macam ni. Tapi hasilnya berbaloi. Buat duit raya. Di Perlis ini, ramai yang tidak tahu yang banyak pemborong kurma. Lokasi pemborong kurma untuk peniaga di Perlis ialah di Padang Besar. Sebelum anda sampai ke arked Padang Besar, ada deretan kedai sebaris 7E dan KFC ada lebih kurang 4 kedai menjual kurma di situ. Tapi anda perlu tawar menawar untuk harga yang ok. Zumal syorkan kedai Boon Hong dan Hock Seng. Dulu semasa berniaga zumal pun beli di situ. Selamat berniaga. 

26 Apr 2017

DETIK CEMAS


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Semalam zumal sertai aktiviti bersama PDK Perlis. Dorang buat aktiviti senamrobik dekat Taman Eko Rimba Bukit Ayer. Zumal tak bersenam pun sebab zumal urusetia pengangkutan dan jaga barang-barang semasa senamrobik dijalankan. Kenapa kena jaga? Kat situ terlalu banyak monyet kelaparan yang selalu kacau barang orang. 

Zumal bukan nak cerita bab monyet atau senamrobik tu. Zumal nak cerita detik cemas yang zumal alami. Lepas senamrobik kami makan sama-sama. Selepas makan tu kami kemas barang dan nak buat aktiviti yang paling kami tunggu-tunggu. Apa tu? Mandi sungai la... Dekat Taman Eko Rimba Bukit Ayer ni ada air terjun. Lama sebenarnya menanti keizinan untuk pergi mandi tu. 

Lepas habis kemas, kami cari pot untuk mandi paling atas di Bukit Ayer tu. Penat gak menapak naik tangga di bukit tu. Sampai atas tengok keruh pulak air tu. Zumal tak tahu berenang dan was-was kalau tak nampak dasar sungai. Bagi la kawan-kawan yang pandai berenang tu turun dan test dulu. Takat bahu gak dalam air tu. Ni first time turun tempat sedalam tu. Rasa tak sedap hati juga. Tapi bila cik kecik tu ajak rasa nak gak turun sama. Zumal orang terakhir turun dalam air. Sejuk sangat. Tapi rasa takut makin menebal sebab kedalaman air tak sama. Ada lebih dalam dari bahu tu. Omg. Hampir 20 minit berendam, kaki krem tetiba. Zumal pun rasa kena naik ke atas. Zumal pun bergerak ke tepi pokok besar yang dalam gambar tu untuk berpaut dan naik ke atas. Tapi lain jadinya. Zumal tersadung akar pokok tu dan tenggelam tiba-tiba. Tak dapat gambarkan saat tu. Tenggelam timbul dah. Menggelupur dalam sungai tu. Tapi kawan-kawan jauh tak perasan kejadian tu. Tak terpanggil dah. Alhamdulillah akhirnya tercapai pokok di tebing. Selamat. Zumal dapat paut. Masa tu baru dorang perasan. Ya Allah hanya tuhan saja tahu keadaan tu. Fiza perasan zumal tengah menggigil. Zumal hanya boleh berdiri tepi tebing, tak dapat panjat kerana menggigil masa tu. Dorang pun dah naik risau. Zumal tahu tak mungkin dorang dapat bantu kalau jadi apa-apa sebab zumal ni besar dari dorang tu. Tapi zumal dah ok masa tu. Akhirnya dapat panjat naik. Masa pakai selipar pun zumal rebah. Tapi syukur dah selamat. Zumal dah serik turun semula dalam air. Zumal jadi jurugambar je la lepas tu. Itulah detik paling cemas zumal rasa. Bengkak lutut ni tak tahu kena apa. Ok la itu je nak kongsi. Apa pun thanks kawan-kawan yang sudi teman zumal. Dorang teman jalan balik sebab tinggi bukit tu nak jalan turun dengan kaki yang krem.