Dunia Zumal

16 Jul 2017

SEBENARNYA


Sebenarnya 
Yang sebenarnya aku malu
Malu dengan diri sendiri
Malu dengan kawan-kawan
Malu dengan keluarga 
Tapi pada Allah aku doakan agar ia makbul
Tapi aku tetap malu kerana aku bukan sesiapa 
Bukan bukan insan mulia

Dengan dia
Aku tak ada apa-apa
Aku kekal macam dulu
Kekal bodoh
Melakukan sesuatu yang sia-sia
Tanpa 
Tanpa dihargai
Aku tak pernah wujud dalam hatinya
Hanya
Aku yang gila
Kekal gilakan dia
Lakukan segala agar dia bahagia 

Sebenarnya aku malu nak akui apa yang semua bayangkan adalah hanya kesilapan
Hanya sebuah lakonan
Agar hati ini 
Rasa selesa... 

15 Jul 2017

WARUNG BANG TEH


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Bertemu kita lagi dalam blog usang Dunia Zumal yer. 

Ada orang Perlis dak? Kalau orang Perlis pasti pernah dengar pasai Warung Bang Teh. Kedai makan paling viral kat Perlis. Pasai apa? Nanti kita cerita. 

Sejak diperkenalkan oleh Cik Fiza Zainal tahun lepas, Warung Bang Teh mula menjadi port wajib untuk Zumal singgah. Paling kurang sebulan sekali. 

Menu yang glamor kat Warung Bang Teh ni adalah laksa, kuew teow sup, ABC, somtam, kerabu maggi, pulut ayam, pulut mempelam dan rojak. 





Nak tau pasai apa yang viral? Tengok harga depa, terlajak murah. Maintain ja harga tu. Hangpa tau kawan zumal Cik Fiza Zainal tu kecik ja kan tapi dek kerana sedap makan sini, dua mangkuk laksa habis dia makan. Lagi satu ayaq fevret kami ayaq stroberi, yang patut hangpa try juga. 

Dekat mana? Warung Bang Teh ni dekat jalan Padang Nyu. Tepi jalan ja. Selepas simpang ke uitm dengan kolej vokasional Arau. Hangpa boleh waze ja... Untuk maklumat lanjut boleh tengok facebook Warung Bang Teh

14 Jul 2017

7E DELIVERY PERLIS


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Sejak akhir-akhir ini, orang kita dah terbiasa order segala mak nenek hanya di hujung jari. Mudah. Kita hanya pilih secara online, bayar dan tunggu barang sampai depan pintu. 

Oleh itu, untuk orang Perlis zumal nak tawarkan perkhidmatan delivery apa saja yang anda inginkan. Lebih kurang macam foodpanda juga tapi kalau korang nak barang runcit pun zumal boleh hantarkan. 

Bagi peniaga online juga, korang boleh guna khidmat ini untuk hantar barang korang lebih mudah dan cepat. Insha Allah caj zumal tawarkan amat berpatutan. 

Untuk memesan atau maklumat lanjut boleh hubungi zumal di 01140793530. Whatsapp pun tak apa. Semoga perkhidmatan zumal memudahkan anda semua. 

10 Jul 2017

ANDAI BERJUMPA DIRIKU SENDIRI PADA USIA 12 TAHUN

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Tak sangka boleh menulis blog lagi. Kesibukan zumal ni sukar digambarkan cuma kalau korang lalui sendiri baru korang faham. 

Hari ni zumal muncul untuk menyahut cabaran Abg Long kawasan. Hahaha. Topiknya andai dapat jumpa diri sendiri pada usia 12 tahun apa yang kita nak cakap kat kita yang 12 tahun tu?

Kalau zumal dapat kembali jumpa zumal dalam umur tu, zumal nak pesan supaya belajar rajin2 bagi full A dalam UPSR. Menyesal sebab dapat 2 A ja time tu. Maklum la zumal ni hanya tau main ja. 

Lagi satu, kalau ada la mesin masa macam doraemon guna tu teringin nak pi pesan kat diri sendiri yang berusia 12 tahun tu supaya simpan duit, jangan boros. Zumal pada usia 12 tahun tu dah mula berniaga kecil-kecilan, kalau dapat pesan suruh simpan duit sejak umur tu maybe dah buka hypermarket macam giant pada usia sekarang ni. 

Simpan sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Tapi semua dah berlalu pergi hanya tinggal sejarah dan kenangan. 

Begitu juga kalau belajar rajin-rajin mesti dapat kerja yang bagus dan dapat balas jasa arwah tok wan dan tok. Rindu sangat kat depa. Dapat balik ke umur tu zumal nak sangat jaga depa elok-elok jangan sampai sakit itu dan ini. Mesti zumal akan dengar nasihat depa tanpa melawan. Ya Allah banyaknya dosa hambamu ini... 

8 Jul 2017

KISAH 3 SYAWAL


Assalamualaikum dan salam Syawal buat semua. Hari ni zumal menjelma sebab nak kongsi kisah raya. Maybe kisah raya zumal ni lain dari yang lain. Kenapa? Korang kena la baca sampai habis. 

Macam korang tau, zumal ni tinggal dengan tok je kat rumah. Setelah tok pergi, zumal sorang2 je. Malam raya pun sorang2. Bila teringat arwah tok dgn tok wan air mata ni berlinangan tau. 

Nasib la 1 Syawal zumal beraya di rumah Fiza. Dari pagi sampai ke malam pergi beraya dengan keluarga dia. Dah macam keluarga sendiri pun. Lagi pun jiran2 depa zumal kenal sebab kebanyakan mereka tu ahli PAWE yang zumal kerja tu. 

Jam 3.00 pagi raya pertama tu baru ayah dan mama sampai ke Perlis. Depa hantar adik beraya di Baling. Raya ketiga jemput adik untuk datang ke Perlis. 

Ceritanya bermula bila nak ke Baling. Ayah suruh zumal drive. Zumal biasa dengan kereta auto ja tapi axia ayah tu manual dan buat zumal sedikit gagap memandu. 

Dari Perlis jalan tak sibuk pun. Zumal drive macam biasa. Tak slow dan tak laju. 

Masuk ja sempadan Kedah, zumal nampak jalan sedikit sesak. Tension main cluth. Lenguh kaki. Tapi.... 

Kenapa tapi? Selalunya ikut jalan lama dari Sanglang ke Kuala Sungai zumal akan melalui jambatan kat Sanglang tu, kemudian simpang berlampu isyarat di pekan Sanglang, simpang Air Hitam, simpang Kemboja di Jerlun, simpang ke Gunung Keriang tapi, zumal hanya perasan Simpang Kuala Sungai ja. Simpang terakhir sebelum Mergong. Mana simpang lain tu? Zumal tak ambil mana-mana jalan potong pun. Macam zumal lena sepanjang memandu. Tapi tak mungkin kan? Atau melintasi zon masa dan keluar terus ke simpang Kuala Sungai tu. Pelik. Tapi itulah yang berlaku. 

30 Jun 2017

Guide to various property types in Malaysia

Guide to various property types in Malaysia




Three main types of properties in Malaysia one can consider investing in. These are vacant land, commercial properties, and residential properties and within the three categories, there are subcategories to simplify your search for the right property to put your money into. Here are the simplified categories of properties in Malaysia.


Residential property
This category includes a large group of assets types like residential houses, condominiums, apartments, and serviced apartments. These property types are used solely for residential purposes and not for any commercial use. These are further analyzed below. 


Residential houses
Landed property that are single-detached houses, semi-detached houses, or terrace houses. A single detached house in most cases is freestanding with greater privacy and have no common walls. 


Both terrace and semi-detached house are separated by common walls. They come in one, two or three story buildings but are seldom taller than that. Without a doubt these houses will have a larger built-up area as opposed to other form of property types. 


Apartments
This type of housing is quite common and perhaps one of the most popular in big cities like Kuala Lumpur or within Klang Valley. These multi-storied buildings are very popular with the mid-sized apartments highly sought for by most homeowners. Apartments refer to a residential establishment owned by one entity rather than individual landlords. They are available mostly in 2-3 bedrooms, one or two bathrooms and an inside car parking for residents. 


Flats
In Europe, a flat may mean the same thing as an apartment, however, in Malaysia; it refers to government subsidized residential property. They tend to have an average of five stories and in most cases lack lifts. Those with basic facilities don’t include guard security or gate. They are often affordable and are built on Bumi lots. 


Condominiums
These types are self-contained properties that are either low or high risers. Most of them comprise of recreational facilities, round the clock security, and amenities like swimming pool, gym, tennis court, and convenience stores among others. A single building can have variations of floor plans to cater for different preferences. Don’t confuse this with studio apartments that are self-contained small apartments that combine the bedrooms with the living room and kitchenette into a single space with only the bathroom barred. 


Penthouse
These are among the biggest residential properties in Malaysia. They take up the entire top floor of serviced apartments or condominium with private lifts and lobbies. These types of properties are often deemed as the house for the rich as the ceiling price is indeed too overwhelming for the masses.  


Bungalow 
Also known as banglo in Malay, this is a standalone house sitting on its land and has no size limit. There are so many bungalows in Malaysia surrounded by large plots of land and lush vegetation. Some are built up in areas larger than 10,000 square feet. A regular bungalow has 4-5 bedrooms and goes for RM3.5-6 million in Bangsar. 


Semi-Detached houses
This type of property is that which shares a common wall with other units where two houses make one building. Sometimes called semi-D, these houses usually have mirrored layouts. 


Townhouse
This comprises of two houses one on top of the other. The ground floor unit is usually smaller and has convenient entry through the ground floor, whereas the first-floor unit is larger and tenants enter through a side staircase. 


Linked / Superlink Properties
These essentially are terraced houses at a larger proportion. The land and the built-up area are both large, and the link homes are more expensive and bigger. Superlink Homes usually average 5-6 bedrooms and almost the same number of toilets. 


Commercial properties
These are buildings used solely for commercial use. Among these are retail outlets, warehouses, office buildings, and even serviced apartments. Here is a deeper analysis of commercial properties in Malaysia. 


Retail stores
This is a store providing retail services like a boutique, bookstore, or any other shop. They are commonly found in residential streets and shopping streets. Some can be found in shopping malls. A retail store can be found in both business districts and the urban areas. 


Shopping malls
This type of commercial property is one or more buildings that form a complex of shops and interconnecting walkways to allow easy passage of visitors. It is a modern version of the regular marketplace that brings together various merchandisers and shoppers. They are equipped with escalators and elevators to facilitate easy access all through the building. Typically, you can find anything and everything in a mall from dairy products to financial institutions to movie theaters. 


Office buildings
Malaysia property categories cannot be complete without mentioning office buildings. These are built to provide working space for businesses primarily for administrative and managerial workers. The rental income for office building generally fluctuates with the economic conditions. An economy that has vitality and growth will cause a rise in demand for office spaces hence arise in rental income. 


Serviced apartments
These are furnished apartments that can be rented or leased for short stay. They are preferred by tourists and business travelers who want a longer stay in a spacious place without the restrictions of a hotel. Corporations can buy serviced apartments for use by executives who frequent the city or town. People have gained more interest in these types of Malaysia property due to their relatively lower cost compared to hotel stays. The main difference between serviced apartments and condos is their land status. Condos are residential properties while serviced apartments are considered commercial and are managed more like a hotel. They include front desk concierge, housekeeping, main lobby, towels and even saucepans. 


Vacant land
In Malaysia, there are three types of land: freehold, leasehold and reserve land. 


Freehold land
With freehold land, you can enjoy its ownership forever. The title of this type of land lies with the holder unless it is transferred to someone else. The owner owns the freehold land and any building on it. It is preferable but fetches higher prices. 


Leasehold land
This type involves buying the right to occupy the land for a prescribed period. It belongs to the government, and the leaser can buy the right for up to 99 years, and once this expires, the land reverts to the government. Its value diminishes as the remaining lease years continue to run out. 


Malay reserve land
This type of land cannot be sold to someone who is not Malay. Only Bumiputras can purchase reserve land. It poses lower investment returns compared to the other types of land and can only be transferred among Malays and Bumiputras. 


Bumi lot
This is related but should not be confused with Malay reserve land. It is possible to lease a Bumi lot to a non-Bumi, but the land status does not change, once the lease lapses, it reverts to its original status.